Koronaviruksen, RS-viruksen ja influenssan nopea leviäminen on aiheuttanut huomattavaa kuormitusta monissa sairaaloissa Yhdysvalloissa.
Päivystysten jonotusajat ovat venyneet myös henkilöstövajeen ja hoivakotien sulkemisten seurauksena. Washington Post -lehden haastattelemat asiantuntijat uskovat ongelmien vain pahenevan lähikuukausien aikana.
Bostonissa sijaitsevan sairaalan johtaja Anne Klibanskin mukaan potilaita on jouduttu hoitamaan ensiapuosastojen käytävillä.
– Tämä ei ole vain ongelma, tämä on kriisi, Klibanski sanoo.
Hänen mukaansa vakavan kapasiteettivajeen vuoksi laadukkaan hoidon tarjoaminen on yhä vaikeampaa. Yhdysvaltain terveydenhuolto on kärsinyt viime vuosina työvoimapulasta osaltaan siksi, että monet akuuttihoidon tehtävät koetaan erityisen kuormittaviksi. Pandemia-aika rasitti lisäksi henkilökuntaa poikkeuksellisella tavalla.
Noin puoli miljoonaa sote-alan työntekijää irtisanoutui Yhdysvalloissa tehtävistään syyskuun aikana. Kyselyiden perusteella joka viides lääkäri aikoo poistua alalta kahden vuoden sisällä.
Osa sairaaloista on vastannut talviepidemian aiheuttamaan kuormitukseen siirtämällä osan potilaista telttoihin tai muihin tiloihin. Kiireettömiä leikkauksia on lisäksi jouduttu siirtämään.
Baltimoressa sijaitseva Johns Hopkinsin yliopistosairaala joutui ottamaan jo lokakuussa käyttöön pandemia-aikana käytettyjä varatelttoja potilasvyöryn vuoksi.
– Influenssa, koronavirus ja RS-virus ovat aiheuttaneet haasteita sairaaloiden kantokyvylle erityisesti ikääntyneen väestön osalta, Coloradon osavaltion sairaalajärjestö tiedotti marraskuussa.