Suomalaisten keskimääräinen kuukausieläke vuonna 2024 oli tasan 2100 euroa, kun se edellisvuonna oli 1977 euroa. Mediaanieläke eli yleisin eläke oli 1848 euroa kuukaudessa. Tiedot ilmenevät Eläketurvakeskuksen (ETK) ja Kelan tuoreesta yhteistilastosta.
Miesten keskieläke oli viime vuonna 2349 euroa kuukaudessa. Naisten keskieläke oli 1893 euroa.
Puolet miehistä sai eläkettä, joka ylitti suomalaisten keskimääräisen kuukausieläkkeen. Naisista suurempaa eläkettä sai joka kolmas.
Yli 3000 euron kuukausieläkettä sai viime vuonna 15 prosenttia eläkkeensaajista. Miehistä näin suurta eläkettä sai joka viides ja naisista joka kymmenes.
– Pieniä eläkkeitä on silti yhä paljon. Noin joka kolmas eläkkeensaaja sai viime vuonna alle 1500 euroa kuukaudessa, ETK:n tilastosuunnittelija Joonas Hautamäki kertoo tiedotteessa.
Eläkkeensaajien kokonaislukumäärä on viime vuosikymmeninä kasvanut paljon. Vuonna 2024 Suomessa asui 1,6 miljoonaa eläkkeensaajaa, noin kolmanneksen enemmän kuin vuosituhannen alussa.
– Samassa ajassa myös eläkkeensaajien väestöosuus on noussut huomattavasti. Vuonna 2000 eläkkeensaajia oli 28 prosenttia 16 vuotta täyttäneestä väestöstä. Vuonna 2024 osuus oli reilut 33 prosenttia, ETK:n Hautamäki tarkentaa.
Suhteellisesti eniten eläkkeensaajia asuu Etelä-Savon maakunnassa, jossa eläkkeensaajien osuus oli viime vuonna 46 prosenttia 16 vuotta täyttäneestä väestöstä. Toiseksi eniten eläkkeensaajia asuu Kainuussa, 44 prosenttia väestöstä.
Neljänneksessä Suomen kunnista eläkkeensaajien osuus on yli puolet 16 vuotta täyttäneestä väestöstä.
Työkyvyttömyyseläkettä saavien osuus on viime vuosikymmeninä vähentynyt. Vuonna 2024 työkyvyttömyyseläkettä sai Suomessa asuvista 16–64-vuotiaista 5,1 prosenttia. Vielä pari vuosikymmentä sitten työkyvyttömien osuus aktiiviväestöstä oli 7,4 prosenttia.
Koko maata suuremmat työkyvyttömyysluvut painottuvat Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntiin. Eniten työkyvyttömyyseläkkeitä suhteessa väestöön maksetaan Kainuussa, jossa etuutta saa 8,3 prosenttia 16–64-vuotiaista.
Toiseksi eniten työkyvyttömyyseläkkeitä suhteessa väestöön maksetaan Etelä- ja Pohjois-Savossa. Molemmissa maakunnissa työkyvyttömiä on 7,6 prosenttia asukkaista.
Eläkkeiden suuruudessa on Suomessa merkittäviä alueellisia eroja. Uudenmaan maakunta jatkaa suurimpien keskieläkkeiden kärjessä. Vuonna 2024 keskieläke oli Uudellamaalla 2 472 euroa.
Pienimmät eläkkeet maksettiin Etelä-Pohjanmaalla, jossa keskieläke oli viime vuonna 1 836 euroa. Etelä-Pohjanmaa ja Pohjois-Karjala ovat ainoat maakunnat, jossa miesten keskieläke jää alle 2 000 euron.
Kuntatasolla Kauniainen erottuu edelleen muista 3 789 euron keskieläkkeellä. Espoossa keskieläke oli 2 796 euroa, Helsingissä 2 598 euroa. Pienin keskieläke oli Soinin kunnassa, 1 562 euroa.
Vuonna 2024 työeläkkeitä ja Kelan eläkkeitä maksettiin 39,1 miljardia euroa, josta työeläkelaitokset maksoivat työeläkkeinä 36,4 miljardia euroa. Kela maksoi kansaneläkkeitä ja takuueläkkeitä 2,7 miljardia. Vanhuuseläkkeiden osuus eläkemenoista oli 87 prosenttia. Työkyvyttömyyseläkkeiden osuus oli 7 prosenttia ja perhe-eläkkeiden osuus 5 prosenttia.
Keskieläke kuvaa Suomessa asuvien keskimääräistä kokonaiseläkettä. Kokonaiseläke sisältää henkilön saaman työeläkkeen, kansaneläkkeen, näihin eläkkeisiin rinnastettavat erityisturvan mukaiset eläkkeet sekä takuueläkkeen.
Tietoihin eivät sisälly osittaista vanhuuseläkettä tai pelkkää perhe-eläkettä saavat.
Tiedotteessa mainitut eläketulot ovat bruttosummia. Tiedot perustuvat Eläketurvakeskuksen ja Kelan yhteistilastoon.