Laseraseiden käytännön hyöty jäi kyseenalaiseksi.

Tämä on Szhatie – Neuvostoliiton unohdettu lasertankki

Yli 40 tonnia painavan vaunun tarkoitus oli tuhota viholliskohteiden sensoreita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neuvostoliitossa kehitettiin 1970- ja 80-luvuilla erikoista panssarivaunua, joka oli varustettu kanuunan sijasta voimakkailla laserprojektoreilla.

1K17 Szhatie -ajoneuvo pohjautui 2S19 Msta-S -panssarihaupitsin runkoon. Laserien tarkoituksena oli häiritä vihollisen ohjusten, lentokoneiden ja maakohteiden optisia ja elektronisia järjestelmiä.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Tank Historia -sivusto on nostanut esiin unohdetun asejärjestelmän artikkelissaan. Futuristisen panssarivaunun sanotaan olleen kuin suoraan tieteiskirjallisuudesta.

Laserien soveltaminen on osoittautunut monien suurvaltojen kokeiluista huolimatta usein epäkäytännölliseksi. Lasersäteet kulkevat valonnopeudella, mutta menettävät energiaa kulkiessaan läpi ilmakehän.

Ne myös vaativat toimiakseen valtavan määrän energiaa eli suurikokoisen voimalähteen.

Alan tutkimusta johti Neuvostoliitossa fyysikko Nikolai Dmitrievich Ustinov, jonka isä Dmitri Ustinov toimi maan puolustusministerinä.

Laserjärjestelmiä hyödynnettiin 1980-luvulla kehitetyssä 1K11 “Stiletto” -vaunussa, jonka päälle asennetun laserin oli määrä häiritä lentokoneiden optiikkaa ja sensoreita. Laser toimi 400 hevosvoiman moottorin avulla. Tuotantomääräksi jäi vain kaksi vaunua.

Ensimmäinen 1K17 Szhatie -prototyyppi valmistui vasta vuonna 1992. Sen suurikokoisessa tornissa oli 12 erillistä laseria, jotka oli sijoitettu kahteen riviin. Tornin etuosassa oli lisäksi etäisyysmittari, yönäkölaitteet ja tähtäysoptiikka. Kaikkia teknisiä yksityiskohtia ei tiedetä, mutta laserin on väitetty edellyttäneen 30 kilogrammaa synteettisiä rubiineja. Useiden laserien hyötynä oli se, että ne voisivat toimia eri aallonpituuksilla.

Miehistö koostui kuljettajasta ja kahdesta asejärjestelmän operaattorista. Noin 42 tonnia painavan vaunun kehittäjät saivat työstään Venäjän valtionpalkinnon. Teoriassa se pystyi tuhoamaan viholliskohteiden optiikat ainakin kymmenen kilometrin päästä, mikä olisi mahdollisesti sokeuttanut niiden miehistöt.

Laservaunut osoittautuivat käytännössä liian kalliiksi ja edellyttivät suuren määrän polttoainetta. Sumu, sade ja muut visuaaliset esteet vaikeuttivat niiden käyttöä. Laserista ei olisi ollut hyötyä kaikkia viholliskohteita vastaan.

Neuvostoliiton romahdettua hankkeelle oli vaikea löytää riittävää rahoitusta. 1K17 Szhatie -vaunuja tuotettiin lopulta vain kaksi kappaletta, joista toinen romutettiin. Jäljelle jäänyt on esillä teknologiamuseossa Moskovan lähellä, mutta ilman laserprojektoriaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS