Verkkouutiset

Lapsi turvaistuimessa. Arkistokuva. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Tämä on turvallisin paikka pienelle lapselle autossa

Lähes joka kymmenes suomalainen on eri mieltä turvaistuimen käytöstä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pienelle lapselle turvallisin paikka autossa on turvaistuimessa takapenkillä selkä menosuuntaan, myös lyhyillä matkoilla. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista yhdeksän prosenttia oli sitä mieltä, että lyhyellä matkalla pientä lasta voi kuljettaa turvallisesti ilman turvaistuintakin.

– Lyhyelläkin matkalla voi tulla äkkijarrutuksia tai sattua onnettomuus eikä onnettomuus varoita etukäteen tulostaan. Lapsen on lain mukaan käytettävä lasten turvalaitetta autossa matkustaessaan, kunnes hän on 135 senttimetriä pitkä, kertoo poliisitarkastaja Tuomo Katajisto Poliisihallituksesta Liikenneturvan tiedotteessa.

Katajiston mukaan kielletty, mutta aiemmin melko yleinen ja erityisen vaarallinen tapa kuljettaa lasta vanhemman sylissä, on onneksi muuttunut harvinaiseksi. Turvalaitteiden käytössä on edelleen puutteita.

Liikenneturva suosittelee, että lapsi istuu selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa niin pitkään kuin mahdollista, kuitenkin vähintään nelivuotiaaksi saakka. Lapsen pää on painava ja niska herkkä, ja selkä menosuuntaan olevissa istuimissa ne saavat parhaimman tuen törmäystilanteessa. Koukussa olevat jalat eivät ole lapselle haitaksi eivätkä riittävä syy kääntää turvaistuinta kasvot menosuuntaan liian aikaisin.

Turvaistuimen jälkeen lapsi siirtyy turvavyöistuimeen ja sitä on hyvä käyttää, kunnes lapsi on 150 senttimetriä pitkä. Turvavyöistuin on turvallisin valinta, sillä siinä auton turvavyö asettuu lapsen kannalta oikealle korkeudelle sekä se suojaa mahdollisessa onnettomuustilanteessa myös sivuilta.

Kun vanhempi ei anna lapselle vaihtoehtoja, niin tenava tottuu istumaan turvaistuimessa eikä keskustelua sen käytöstä tarvitse käydä joka kerta erikseen.

– Aikuinen on se, joka päättää, että lasta kuljetetaan niin kuin laki vaatii. Aikuinen on myös vastuussa lapsen turvallisuudesta, joten neuvotteluvaraa turvaistuimen käytölle ei tule antaa, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Ari-Pekka Elovaara ja antaa vinkin kiukuttelevien lasten vanhemmille:

– Lapselle voi kertoa, että laki määrää hänet istumaan turvaistuimessa. Vastaan tuleva poliisi voi antaa sakkoja, jos lakia ei noudateta.

Turvavöiden käytön laiminlyönnistä seuraa aikuisille lähtökohtaisesti 70 euron liikennevirhemaksu. Jos vanhempi tai kuljettaja laiminlyö lapsen turvalaitteen käytön, katsotaan se Katajiston mukaan lähtökohtaisesti liikenneturvallisuuden vaarantamiseksi, koska se aiheuttaa vaaraa toisen, tässä tapauksessa lapsen, turvallisuudelle.

Liikenneturva selvitti suomalaisten suhtautumista turvaistuimiin. Kantar Publicin (nykyisin Verian) keväällä 2023 toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1073 henkilöä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)