Pörssisähkö tulee usein halvimmaksi myös sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvalle. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Tämä sähkösopimus on lähes aina halvin – ekonomisti kumoaa yleisen harhaluulon

Pörssisähkö sopii etenkin niille, jotka pystyvät ajoittamaan kulutustaan edullisimmille tunneille.
Picture of Ville Mäkilä
Ville Mäkilä
Ville Mäkilä on Verkkouutisten toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Talven lähestyessä monissa kotitalouksissa pohditaan sitä, mikä sähkösopimus tulisi itselle edullisimmaksi pitkälle tähtäimellä.

Ylivoimaisesti yleisimmät sopimustyypit ovat kiinteähintainen ja pörssihintainen sähkösopimus. Ensimmäisessä sähkön hinta lukitaan tiettyyn summaan, jälkimmäisessä hinta voi vaihdella rajustikin markkinatilanteen mukaan.

Kuten viimeaikaisista uutisista voidaan päätellä, yhtenä päivänä pörssisähkö voi olla todella halpaa ja heti seuraavana päivänä se voi olla todella kallista. Pörssisähkön hinta voi vaihdella rajusti jopa saman päivän aikana.

Mistä sitten voi etukäteen tietää sen, kumpi sopimustyyppi tulee itselle kannattavammaksi?

Energiaviraston ekonomisti Jonatan Kanervo suosittelee kiinnittämään huomiota kahteen asiaan: riskinsietokykyyn ja mahdollisuuteen kulutusjoustoon.

– Riskinsietokyvyllä tarkoitetaan sitä, miten paljon kulutat sähköä ja kuinka varma haluat olla siitä, kuinka paljon sähköstä maksat. Jos olet valmis ottamaan riskiä ja sinulla on mahdollisuus joustaa kulutuksessa eli siirtää kulutusta halvemmille tunneille, silloin pörssisähkö on yleensä parempi valinta, Kanervo selventää Verkkouutisille.

Toisinaan kuulee väitteen, että sähkölämmitteisessä omakotitalossa kiinteähintainen sähkösopimus tulisi taloudellisesti kannattavammaksi. Kanervon mukaan väite pitää harvoin paikkansa.

– Monilla on sellainen tilanne, että sähkön kulutuksesta olisi mahdollista joustaa edes jonkun verran. Kun katsoo pitkällä aikavälillä, pörssisähkö tulee monesti halvemmaksi kaikissa asumismuodoissa.

Pörssisähkö tulee pitkässä juoksussa lähes aina halvemmaksi. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kiinteähintainen sopimus on kuin vakuutus hintapiikkejä vastaan

Se ei silti tarkoita, etteikö kiinteähintaiselle sopimukselle olisi oma aika ja paikkansa. Kiinteähintainen sähkösopimus voi olla sopivampi valinta esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa henkilö asuu todella isossa talossa ja käyttää todella paljon sähköä.

– Jos haluaa olla varma siitä, mitä sähköstä maksaa eikä ole mahdollista siirtää kulutustaan halvoille tunneille, silloin kiinteähintainen sopimus voi olla parempi vaihtoehto, Kanervo pohtii.

Kiinteähintainen sopimus sopii myös sellaiselle asiakkaalle, jota pörssisähkön ajoittaiset hintapiikit pelottavat.

– Kiinteähintainen sopimus on tavallaan vakuutus hintapiikkejä vastaan, vaikka pitkässä juoksussa todennäköisesti maksat sähköstä enemmän. Monille se on silti sen arvoista.

Oman sähkölaskunsa suuruutta voi arvioida esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämän Sähkön hinta-palvelun kautta. Myös sen mukaan pörssisähkö tulee halvimmaksi sopimusvaihtoehdoksi niin kerrostaloasunnossa, rivitaloasunnossa kuin sähkölämmitteisessä omakotitalossa.

On olemassa myös tilanteita, joissa kiinteähintainen sähkösopimus voi olla taloudellisesti kannattavampi vaihtoehto lyhyellä aikavälillä. Esimerkkinä Kanervo mainitsee tilanteen, jossa kotitalous otti määräaikaisen kiinteähintaisen sähkösopimuksen loppuvuodesta 2021, juuri ennen sähkön hintapiikkejä. Silloin sähkön hintansa lukinnut kotitalous onnistui välttämään pörssisähkön suuret hintapiikit ja korkeiksi kohonneet määräaikaiset kiinteähintaiset sopimukset.

– Pitkällä aikavälillä pörssisähkö on silti yleensä halvin. Se on markkinahinta ja markkinaa ei pysty voittamaan, Kanervo selventää.

Kuluttajat ovat entistä tietoisempia sähkömarkkinoista ja erilaisista sopimustyypeistä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Nouseeko pörssisähkön hinta talvella pilviin?

Talven lähestyessä monia voi arveluttaa pörssisähkön hintakehitys. Viime talvena pörssisähkön hinta oli hetkellisesti jopa yli kaksi euroa kilowattitunnilta. Entä jos aiempien talvien hintapiikit taas toistuvat?

Sähkön johdannaishinnat antavat hyvin viitteitä siitä, miten sähkön hinta todennäköisesti tulee kehittymään. Kanervon mukaan tällä hetkellä ei ole viitteitä siitä, että rajuja hintapiikkejä olisi tiedossa.

– Sähkön hinta tulee vähän nousemaan talvella, mutta ei mitenkään merkittävästi. Hyvin samanlaisia hintoja saadaan nähdä kuin edellisenä talvena, Kanervo arvioi.

Kuluttajat ovat aiempaa tietoisempia

Kuluttajien tietoisuus sähkön hinnasta ja eri sopimusvaihtoehdoista on lisääntynyt merkittävästi viime vuosien aikana. Esimerkiksi pörssisähköasiakkaiden määrä on noussut merkittävästi vuoden 2022 jälkeen.

– Kuluttajat ovat huomattavasti tietoisempia sähkömarkkinoista kuin aiemmin, Kanervo toteaa.

Markkinoille on tullut myös uudenlaisia sopimustyyppejä. Yksi esimerkki näistä on niin sanottu kulutusjoustosopimus, joka yhdistelee pörssisähkön ja kiinteähintaisen sopimuksen ominaisuuksia.

– Jos haluaa sopimuksen, jossa pystyy hyötymään halvimmista tunneista, mutta ei kantamaan pörssisähkösopimuksen koko riskiä, sopimus voi olla hyvä valinta.

LUE MYÖS:
Pörssisähkön hinta voi vaihdella äkillisesti – nämä tekijät nostavat hinnan pilviin

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)