Länsi ei saa antaa Venäjän uhkailun hillitä keinoja, joilla Ukrainaa voidaan auttaa, sanoo Chatham House -ajatuspajan vanhempi tutkija, Venäjä-asiantuntija Keir Giles. Asiasta kertoo Times Radio.
The Times uutisoi torstaina, että Iso-Britannia voisi lähettää joukkoja Länsi-Ukrainaan auttamaan ukrainalaissotilaiden kouluttamisessa. Lähteiden mukaan brittisotilaiden läsnäolo voisi auttaa Ukrainaa sotilaiden värväyksessä.
Giles huomauttaa, että vastaavia suunnitelmia on ollut olemassa jo pitkään. Kesällä Ranskan presidentti Emmanuel Macron ehdotti samanlaista suunnitelmaa, josta muut Nato-maat kauhistuivat.
– Ei ole uusi asia, että tätä on harkittu jo pitkään. Se olisi rationaalinen ja ilmiselvä toimintatapa, Giles sanoo.
Vaikka suunnitelmat toteutuisivat, Giles ei pidä brittikouluttajien läsnäoloa Ukrainassa kovinkaan merkittävänä. Hän on kuitenkin varma siitä, että Venäjä paisuttelisi asiaa ja yrittäisi luoda vaikutelman sodan eskaloimisesta.
– [Brittisotilaita] kutsuttaisiin laillisiksi iskukohteiksi, tätä kutsuttaisiin massiiviseksi eskalaatioksi ja Moskovasta kuuluisi vertahyytäviä uhkailuja, Giles listaa.
Giles kuitenkin painottaa, että nämä Kremlistä kaikuvat uhkailut heivät saa hillitä lännen apua Ukrainalle.
Puheita siitä, että brittisotilaat olisivat vain passiivisia kohteita Venäjän iskuille, Giles paheksuu. Hän toivookin, että mahdolliset Ukrainaan lähetettävät brittijoukot aseistettaisiin niin, että ne pystyisivät myös puolustautumaan mahdollisilta Venäjän hyökkäyksiltä.
Esimerkiksi hän nostaa sen, että brittijoukoilla tulisi olla omat ilmapuolustusjärjestelmät, joilla Venäjän ilmaiskuja voitaisiin torjua.
– Tällä olisi myös se vaikutus, että ukrainalaisjoukoille muodostuisi turvallisia alueita, Giles lisää.
Tällainen suunnitelma herättäisi kuitenkin väistämättä huolta niiden kumppanimaiden parissa, jotka pelkäävät kuollakseen sodan eskaloitumista. Yhdeksi tällaiseksi maaksi Giles listaa Yhdysvallat, joka on perinteisesti ollut haluton ärsyttämään Venäjää.
Giles on itse pessimistinen suunnitelman toteutumisen suhteen.
– Tämä suunnitelma pelästyttää kaikki, ja sitä kohtaan syntyy niin paljon vastustusta, että se ei etene konkreettisiksi toimiksi. Olisi mahtavaa olla väärässä tästä, Giles tuskailee.