Verkkouutiset

Ghanan, Euroopan komission, Sveitsin, Ukrainan, Chilen ja Kanadan johtajat Ukrainan rauhankonferenssin tiedotustilaisuudessa 16. kesäkuuta 2024. AFP / LEHTIKUVA / ALESSANDRO DELLA VALLE

Tämän vuoksi Kiina ei ollut mukana Ukraina-konferenssissa

Kommunistijohtaja Xi Jinping pelaa pitkää peliä ”tekopyhää” länttä vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kun kymmeniä valtiojohtajia eri puolilta maailmaa kokoontui äskettäiseen Ukrainan rauhankonferenssiin Sveitsissä, Kiinan valtuuskuntaa ei paikalla nähty.

– Voisi olettaa, että Peking olisi pelkästään hyötynyt läsnäolosta tällaisessa kansainvälisessä kokouksessa. Se olisi auttanut Kiinaa parantamaan suhteitaan Eurooppaan, tarjonnut tilaisuuden osoittaa sodanvastaisuutta globaalin etelän valtioille ja vahvistanut maan mainetta tärkeimpänä vaihtoehtona Yhdysvalloille, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan erikoistuneen ajatushautomo Carnegien tutkija Temur Umarov kirjoittaa.

Kiina päätti kuitenkin toisin, koska sillä on Umarovin mukaan oma käsityksensä konferenssista, Ukrainan sodasta ja muuttuvasta maailmanjärjestyksestä.

Ukrainan tavoitteena oli hänen mukaansa vahvistaa Venäjään kohdistuvaa kansainvälistä painostusta Vladimir Putinin pakottamiseksi neuvottelupöytään. Siksi Ukraina toivoi, että paikalle saapuisi sellaisten maiden johtajia, jotka eivät yleensä yritä painostaa Venäjää. Siksi Kiinan läsnäolo olisi ollut erityisen tärkeä.

– Houkutellakseen Pekingiä Ukraina suostui jopa poistamaan neuvottelupöydältä joitakin herkimpiä kysymyksiä, kuten venäläisten joukkojen vetäytymisen kansainvälisesti tunnustetulta Ukrainan alueelta, hän toteaa.

Lopulta konferenssissa keskusteltiin kolmesta Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin rauhansuunnitelman kohdasta: ydinturvallisuudesta, elintarviketurvasta ja vankien vaihdosta. Näistä kaksi on Umarovin mukaan Kiinalle ratkaisevan tärkeitä, ja kaikki kolme sisältyvät myös Kiinan itse esittelemään Ukrainan rauhansuunnitelmaan. Silti Kiinan johtaja Xi Jinping ei lähettänyt edes virkamiestason delegaatiota Sveitsiin.

Kiina viivytteli Umarovin mukaan osallistumispäätöstään, koska sitä kosiskelivat sekä maat, jotka halusivat sen osallistuvan kokoukseen, että Venäjä ja muut maat, jotka halusivat saada sen pysymään poissa.

Xin osallistuminen oli hänen mukaansa tosiasiassa poissuljettu vaihtoehto, sillä Kiinan johtaja on viime vuosina tavannut muiden maiden johtajia hyvin valikoidusti ja suosinut lähinnä mukavia keskusteluja samanmielisten kanssa. Sveitsiin olisi kuitenkin voitu lähettää myös alemman tason kiinalaisvaltuuskunta.

– Peking perusteli päätöstään kolmella syyllä: neuvotteluformaatti ei ollut konfliktin molempien osapuolten hyväksymä, Venäjää ei ollut kutsuttu ja huippukokouksessa keskusteltiin vain Zelenskyin rauhansuunnitelman kohdista, Umarov sanoo.

Seuraavaksi Kiina saattaa Umarovin mukaan kutsua koolle oman Ukraina-konferenssinsa, johon voisi osallistua myös Vladimir Putin. Jos konferenssi toteutuu, se vahvistaa Kiinan imagoa rauhantekijänä. Jos hanke raukeaa, Xi voi syyttää kaikesta ”tekopyhää” länttä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)