Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Grönlannin Mute Bourup Egede Nuukissa. AFP / LEHTIKUVA / MADS CLAUS RASMUSSEN

Tanska vahvistaa merivoimiaan yli 20 uudella aluksella

Kööpenhamina suunnittelee myös hankkivansa uutta kalustoa vedenalaisen infrastruktuurin valvontaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tanska suunnittelee vahvistavansa turvallisuuttaan merellä jännitteiden kasvaessa Euroopan itälaidalla. Ukrainassa jatkuva Venäjän hyökkäyssota on nostanut pelkoja Venäjän hyökkäyksistä tai sabotaasista Euroopassa erityisesti merenalaista infrastruktuuria vastaan, mikä on saanut Tanskan kiirehtimään puolustuksensa kehittämistä.

Viime kuukausina myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto on mainostanut ottavansa hallintaansa Grönlannin, Tanskalle kuuluvan itsehallintoalueen. Saaren valtavat mineraalivarannot ja avautuvat arktiset laivaväylät tekevät siitä strategisesti tärkeän.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Tammikuussa Tanska ilmoitti käyttävänsä 14,6 miljardia Tanskan kruunua (1,96 miljardia euroa) arktisen alueen turvallisuuden parantamiseen. Nyt Tanskan hallitus ehdottaa maan merivoimien vahvistamista yli 20 uudella aluksella.

Aloite tähtää nykyisen, vielä vuosikymmenen verran käytössä pysyvän laivaston korvaamiseen 21 aluksella, joihin kuuluisi muun muassa ilmatorjunta-aluksia, kolme arktista alusta ja jäänmurtajafregatteja. Hankintasuunnitelma sisältää myös neljä uutta meritoiminta-alusta valvontaan ja miinantorjuntaan.

– Meritaistelukenttää luonnehtivat aiempaa monimutkaisemmat riskit ja uhkakuvat, nopea teknologinen kehitys ja Venäjä, josta on tullut halukkaampi eskaloimaan kurssiaan länttä kohti, totesi Tanskan puolustusministeri Troels Lund Poulsen.

Tanskan viranhaltijat suunnittelevat myös hankkivansa uutta kalustoa vedenalaisen infrastruktuurin valvontaan sekä käynnistävänsä ohjelman autonomisten järjestelmien, kuten meren pintaa ja pohjaa valvovien vedenalaisten droonien, testaamiseksi.

– Käynnistämme useita kiireellisiä hankintoja, jotka kohdistuvat tällä hetkellä ja tulevaisuudessa kohtaamiamme erityisiä haasteita ja uhkia vastaan, ministeri lisäsi.

Helmikuussa Tanska osallistui yhdessä seitsemän muun Nato-maan kanssa Find, Fix, Track, and Target (F2T2) -harjoitukseen Puolassa ja Itämeren alueella. Harjoitus tähtäsi tiedustelu-, valvonta- ja kohdetiedustelukaluston koordinointiin harjoitellen useiden lentokoneiden käyttöä reaaliaikaisessa maalinosoituksessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS