Tanskan puolustusvoimat vahvistaa viimein olevansa läsnä Kattegatin salmessa kiinalaisen Yi Peng 3 -kuivarahtialuksen luona. Tanskan puolustusvoimat kertoi asiasta ensimmäisenä viestipalvelu Blueskyssa.
– Puolustusvoimat vahvistaa, että olemme läsnä kiinalaisalus Yi Peng 3:n läheisyydessä. Puolustusvoimilla ei ole tällä hetkellä muita kommentteja.
Tanskan puolustusvoimien vahvistettua, että he valvovat Yi Peng 3:ia, sitä lähestyi pian luotsivene. Luotsivene näkyi klo 14.30 otetussa kuvakaappauksessa sinisenä vasemmalla.
Yi Peng 3 lähti Venäjän Laukaansuusta perjantaina ja on matkalla Egyptin Port Saidiin. Sunnuntain ja maanantain aikana se kulki Itämerellä Ruotsin merialueella samoihin aikoihin, kun ensin vaurioitui Ruotsin ja Liettuan välillä kulkeva BCS East-West-tietoliikennekaapeli ja varhain maanantaina Suomen ja Saksan välillä kulkeva C-Lion1-tietoliikennekaapeli.
Havainnot Kiinaan rekisteröidyn kuivarahtialus Yi Peng 3:n liikkeistä alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa varhain tiistaina. Tiistaina illalla alus ankkuroitui Tanskan lähelle kansainväliselle vesialueelle. Tätä ennen sitä saattoi Tanskan merivoimien alus. Ankkuroitumisen jälkeen Yi Pengin läheisyydessä on päivystänyt joko partiointialus P525 Rota tai sukelluskoulutusalus Søløven. Yösydännä Yi Peng 3:n luo lähti myös fregatti HDMS Hvidbjørnen, joka kuitenkin kytki paikannuksen pois useita merimaileja ennen Yi Pengin ja Søløvenin lähistölle pääsemistä.
Aamusta sukelluskoulutusalus Søløven suuntasi taas pois tankkerin läheisyydestä ja partiointialus P525 Rota lähestyi, jatkaen vahtia vielä iltapäivällä, kun Tanskan puolustusvoimat lopulta vahvisti olevansa tehtävällä.
Kaapelirikkojen tutkimisesta on ottanut vetovastuun Ruotsi. Tiistaina Suomen keskusrikospoliisi kertoi, että tutkintaa varten perustetaan todennäköisesti kansainvälinen tutkintaryhmä.
Keskiviikon vastaisena yönä Ruotsin merivoimat oli jo avustamassa Ruotsin poliisitutkintaa kaapelien katkeamispaikoilla. Ruotsissa tutkintanimikkeenä on sabotaasi, kertoo Aftonbladet. Tutkinnassa käytetään miehittämättömiä minisukellusveneitä.
– Dokumentoimme ja keräämme todisteita, sanoi merivoimien viestintä.
– Henkilöstömme on tehnyt tätä jo kahdesti aiemminkin: kun Nord Streamia sabotoitiin ja viime vuonna kun Viron ja Ruotsin välillä vikaantui tietoliikenekaapeli.