Tanskan laivaston alus Grönlannin Nuukin edustalla. AFP / LEHTIKUVA / ODD ANDERSEN

Tanskan valiokunnan puheenjohtaja: Kadun F-35-hankintaa

Parlamentin puolustusvaliokuntaa johtavan Rasmus Jarlovin mukaan asehankintojen tuki saatetaan liittää Grönlanti-vaatimuksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tanskan parlamentin eli kansankäräjien puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, konservatiivista kansanpuoluetta edustava Rasmus Jarlov kehottaa Tanskan liittolaisia välttämään asehankintoja Yhdysvalloista.

Tanska on ostanut Suomen tapaan merkittävimpänä amerikkalaisena asehankintanaan Lockheed Martinin F-35-hävittäjiä.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Eräänä Tanskan F-35-hankinnan takana olleista päättäjistä, kadun sitä, Jarlov kirjoittaa X:ssä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja on johtanut Euroopassa epävarmuuteen siitä, miten Yhdysvallat suhtautuu sitoumuksiinsa alueella. Keskusteluissa on pyöritelty jopa sitä, onko monien Amerikan liittolaisten hankkimissa F-35-hävittäjissä jonkinlainen ”tappokytkin”, jolla Yhdysvallat voisi kiristää hävittäjiä ostaneita.

Asiantuntijat ovat tyrmänneet tällaisen kuitenkin täysin ja hävittäjän valmistaja ja Yhdysvallat ovat kiistäneet asian. Trump-huolia on toppuuteltu myös muistuttamalla, että tällaisia asejärjestelmiä hankitaan vuosikymmeniksi.

Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Timo Herranen on hänkin todennut, ettei mitään tappokytkintä ole olemassa. Herranen muistutti, että samanlaisia väitteitä esitettiin myös Suomen Hornet-hankinnan aikaan.

– On päivänselvää, että tällä satojen miljardien kokonaisuudella on jo pelkästään talouden näkökulmasta merkittävä vaikutus Yhdysvalloille, puhumattakaan liittolaisuudesta ja aseteollisuudesta kokonaisuutena, Herranen sanoi F-35-ohjelmasta.

Ilmailutuntijat ovat kuitenkin huomauttaneet myös, ettei mitään tappokytkintä tarvittaisi, koska F-35-koneiden huolto- ja muu logistiikka on käytännössä täysin riippuvaista Yhdysvalloista eikä koneilla voitaisi operoida tehokkaasti kovinkaan kauaa, jos tämä tuki katkaistaisiin.

Ajatus aseiden tai varaosien toimittamisella kiristämisestä on virinnyt sen jälkeen, kun Trumpin hallinto katkaisi hetkeksi Yhdysvaltain ase- ja tiedustelutuen Ukrainalle.

Tästä puhuu myös Rasmus Jarlov.

– Yhdysvallat voi ehdottomasti tehdä koneet toimintakyvyttömiksi yksinkertaisesti lopettamalla varaosien toimitukset. He haluavat vahvistaa Venäjää ja heikentää Eurooppaa ja he osoittavat olevansa halukkaita aiheuttamaan valtavaa vahinkoa Kanadan kaltaisille rauhanomaisille ja uskollisille liittolaisille vain siksi, että he haluavat olla olemassa valtiona.

Donald Trump on todennut toistuvasti, että Kanadan pitäisi olla Yhdysvaltain osavaltio. Trump on myös vannonut, että Tanskalle kuuluvasta Grönlannista tulee osa Yhdysvaltoja. Trumpin lähipiiristä väitettiin Verkkouutisille tammikuussa, että kovilla puheilla on turvallisuuspoliittiset perustelut.

– Voin helposti kuvitella tilanteen, jossa Yhdysvallat vaatii Grönlantia Tanskalta ja uhkaa deaktivoida aseemme ja antaa Venäjän hyökätä kimppuumme, kun kieltäydymme (kuten tekisimme jopa tässä tilanteessa), Jarlov maalaa.

Hänen mukaansa amerikkalaisten aseiden ostaminen on turvallisuusriski, jota ei voi ottaa.

– Tulemme tekemään tulevina vuosina valtavia satsauksia ilmapuolustukseen, hävittäjäkoneisiin, tykistöön ja muihin aseisiin ja meidän on vältettävä amerikkalaisia aseita, jos se vaan on mitenkään mahdollista.

– Rohkaisen liittolaisiamme ja ystäviämme toimimaan samoin.

LUE MYÖS:
Ilmavoimien komentaja: F-35:ssä ei ole ”tappokytkintä”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS