– Loppujen lopuksi näkemyserot eivät useinkaan ole kovin suuria, mutta niitä tahallaan kärjistetään. Se on minusta surullista, kertoo eduskunnan jättävä Tapani Tölli (kesk.) Helsingin Sanomille.
Tapani Tölli kertoo jättävänsä eduskunnan ensi kevään vaaleissa. Töllin mukaan ratkaisua helpotti politiikan muuttuminen.
Erityisesti Tölliä huolestuttaa kielenkäytön koveneminen ja keskustelukulttuurin muuttuminen. Hänen mukaansa edustajat ymmärtävät toistensa lausuntoja tahallaan väärin. Samalla mielikuvista on tullut faktoja tärkeämpiä.
– Se on näennäiskeskustelua. Se on todella väsyttävää. Sillä ei ole mitään tekemistä yhteisten asioiden hoitamisen kanssa.
Töllin mukaan parlamentarismi tarkoittaa sitä, että kansanedustajien pitää yhdessä pystyä päättämään asioista. Julkisuudenkin tulisi perustua osaamiseen eikä pelkkään retoriikkaan.
Myös muut eduskunnan jättävät kansanedustajat ovat valitelleet keskustelun aggressiivisuutta sekä tahallista väärinymmärtämistä.
Kansanedustajia, jotka eivät enää seuraavissa vaaleissa pyri eduskuntaan, ovat Seppo Kääriäinen (kesk.), Lenita Toivakka (kok.), Pertti Salolainen (kok.), Riitta Myller (sd.), Kari Uotila (vas.), Markku Rossi (kesk.), Maria Lohela (sin.), Stefan Wallin (r.), Lauri Ihalainen (sd.), Pentti Oinonen (sin.) ja Mats Nylund (r.).