Veroilmoitus pitää tarkistaa ja täydentää tänä keväänä edellisvuosia aikaisemmin, jo huhtikuussa. Jos täydennät veroilmoitusta paperilomakkeella, varaa riittävästi aikaa postin kulkuun.
Palkan- ja eläkkeensaajilla veroilmoituksen määräpäivät ovat 15., 22. ja 29. huhtikuuta. Liikkeen- ja ammatinharjoittajilla, maataloudenharjoittajilla sekä heidän puolisoillaan määräpäivä on jo 1. huhtikuuta.
Itseä koskeva määräpäivä lukee omassa esitäytetyssä veroilmoituksessa. Kiinteistönomistajien pitää muistaa tarkistaa myös kiinteistöverotuspäätös. Sen määräpäivä on kaikilla 15. huhtikuuta.
Osalta asiakkaista puuttuu järjestelmävirheen vuoksi esitäytetyltä veroilmoitukselta verotuspäätös. Virhe koskee 15.–16. maaliskuuta muodostettuja esitäytettyjä veroilmoituksia.
Verotuspäätöksen sijaan asiakkaat saivat alustavan verotuslaskelman, jossa näkyi veronpalautuksen tai jäännösveron määrä, mutta ei maksupäiviä tai muita maksutietoja.
Järjestelmävirhe on nyt korjattu. Esitäytetty veroilmoitus pitää tarkistaa normaalisti omaan määräpäivään mennessä, ja Verohallinto muodostaa puuttuvat verotuspäätökset myöhemmin.
Moni ilmoittaa sekä OmaVerossa että paperilomakkeella
Esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaminen ja täydentäminen onnistuvat helpoimmin OmaVerossa. Verohallinto muistuttaa erityisesti “sekailmoittajia” hoitamaan kaikki veroilmoitusasiat OmaVerossa.
– Meillä on vuosittain lukuisia asiakkaita, jotka ilmoittavat osan veroilmoituksen tiedoista OmaVerossa, mutta jonkin tietyn asian, kuten kotitalousvähennyksen, paperilomakkeella. Nämä henkilöt ovat selvästi digitaitoisia, joten haluamme muistuttaa, että aivan kaikki esitäytettyyn veroilmoitukseen liittyvät asiat voi hoitaa OmaVerossa, sanoo johtava veroasiantuntija Olavi Tuomi.
Paperilla ilmoittavan syytä varata aikaa postin kulkuun
Jos täydentää veroilmoitusta paperilomakkeella, lomakkeet pitää lähettää ajoissa.
– Paperinen veroilmoitus pitää postittaa osoitteeseen, joka on merkitty veroilmoituslomakkeeseen. Veroilmoituksen täytyy olla perillä Verohallinnossa omaan määräpäivään mennessä, Tuomi sanoo.
Jos paperilomakkeen on tottunut palauttamaan oman paikkakunnan verotoimistolla olevaan postilaatikkoon, nyt kannattaa tarkistaa, voiko omalle verotoimistolle edelleen jättää lomakkeita.
Veroilmoituksen voi nykyisin jättää kahdeksan verotoimiston yhteydessä olevaan postilaatikkoon: Helsingin Hämeentielle, Maarianhaminaan, Kuopioon, Ouluun, Rovaniemelle, Seinäjoelle, Tampereelle ja Turkuun.
Lisäksi Joensuussa, Jyväskylässä, Kouvolassa, Lahdessa, Lappeenrannassa ja Porissa veroilmoituksen voi jättää viranomaisten yhteispalvelupisteen aulapalveluhenkilölle arkisin kello 8–16.15.
Tarkista, että tilinumero on oikein
Verohallinto saa automaattisesti paljon tietoja asiakkaiden tuloista ja joistain vähennyksistä, ja nämä tiedot ovat esitäytetyllä veroilmoituksella jo valmiiksi. Jokaisen pitää kuitenkin tarkistaa esitäytetyn veroilmoituksen tiedot.
Jos tiedot ovat esitäytetyssä veroilmoituksessa oikein, veroilmoitukselle ei tarvitse tehdä mitään. Jos virheitä löytyy tai jos tietoja puuttuu, ne täytyy korjata. Mahdollisen veronpalautuksen varalta kannattaa lisäksi tarkistaa, että tilinumero on oikein.
Erityisesti entisten Handelsbankenin asiakkaiden on tärkeää ilmoittaa veroilmoituksen yhteydessä uusi S-Pankin tilinumero. Valtaosa Handelsbankenin asiakkaista siirtyi joulukuussa 2024 S-Pankin asiakkaiksi yrityskauppojen takia. Verohallinto ei saa automaattisesti tietoa asiakkaiden uusista tilinumeroista.
Ilmoita veroilmoituksella vuokra- ja virtuaalivaluuttatulot
Myös osa tuloista pitää ilmoittaa veroilmoitukselle itse, sillä Verohallinto ei välttämättä saa niistä tietoa muualta.
− Jos on saanut esimerkiksi vuokratuloa asunnon tai veneen vuokraamisesta tai käynyt kauppaa kryptovaluutoilla, tiedot tuloista pitää lisätä veroilmoitukseen, Tuomi sanoo.
Verohallinto saa kotimaisilta pankeilta tiedot arvopaperikaupoista ja osinkotuloista, ja tiedot tulevat automaattisesti esitäytetylle veroilmoitukselle. Jokaisen vastuulla on kuitenkin tarkistaa, että tulot ovat oikein.
Ulkomaiset arvopaperivälittäjät eivät toimita Verohallintoon tietoja osakkeiden myynneistä tai saaduista osingoista, joten nämä tiedot asiakkaan pitää ilmoittaa itse, Tuomi sanoo.
Veroilmoituksen liitteitä ei pidä lähettää Verohallintoon, vaan säilyttää itsellä. Verohallinto pyytää niitä tarvittaessa.