Käytännössä koko maailmasta eristäytynyt Pohjois-Korea on historiansa aikana ollut maailman parhaiden joukossa yhdessä urheilulajissa, naisten jalkapallossa.
Lähes kaikissa muissa urheilulajeissa maan urheilijat ja joukkueet eivät menesty juuri laisinkaan. Vaikka Pohjois-Korea itse juhlistaa propagandatarkoituksessa lähes kaikkia maansa urheilujoukkueiden otteluita, on naisten jalkapallossa maalla ollut oikeita syitä juhlia.
Asiasta kertoo BBC.
Maa on viimeisten vuosikymmenten aikana onnistunut voittamaan arvokisoissa useiden huippumaiden joukkueita. Vuonna 2007 Pohjois-Korean naisten jalkapallojoukkue oli maailman viidenneksi paras.
Yhdysvaltalaispelaaja Heather O’Reillyn mukaan Pohjois-Korean joukkue oli hyvin pettynyt hävittyään Yhdysvalloille vuonna 2007. Hänen mukaansa peli oli äärimmäisen tiukka.
Pohjois-Korean joukkue pelasi hänen mukaansa erittäin hyvin. Muilla joukkueilla ei myöskään ollut juuri laisinkaan tietoa maan pelitavasta.
– Jokainen peli Pohjois-Koreaa vastaan oli mysteeri, O’Reilly sanoo.
Nuorten arvokisoissa maa onnistui vielä paremmin. Pohjois-Korea voitti alle 20-vuotiaiden naisten jalkapallon maailmanmestaruuden vuonna 2016.
Vuonna 2011 Pohjois-Korean naisten maajoukkue kohtasi doping-skandaalin. Maan joukkueen pelaajista viisi kärysi harvinaisen steroidin käytöstä. Virallisen selityksen mukaan testitulos johtui perinteisistä lääkkeistä, joita pelaajille jouduttiin antamaan salaman iskettyä lähelle harjoitusaluetta.
Pohjois-Korea ei saanut skandaalin vuoksi osallistua vuoden 2015 kisoihin. Vuonna 2019 maa ei päässyt enää karsinnoista läpi, ja vuonna 2023 Pohjois-Korea ei kyennyt osallistumaan maan tiukkojen koronarajoitusten vuoksi.
Itävaltalaisen elokuvantekijä Brigitte Weichin mukaan Pohjois-Korean edellinen diktaattori Kim Jong-Il oli innokas naisten jalkapallon tukija. Weich teki dokumentin Pohjois-Korean naisten jalkapallosta.
Weich arvioi, että Kim halusi kehittää maan naisten jalkapallojoukkuetta propagandatarkoituksessa. Maalla ei ole toivoa menestyä miesten arvokisoissa, mutta Pohjois-Korean resurssit riittivät naisten joukkueen kehittämiseen.
Weichin mukaan nousevia tähtiä etsittiin läpi maan. Lupaavalta näyttävät pelaajat otettiin valmennukseen ja parhaat pystyivät keskittymään jalkapalloon täysin jo nuorina.
Jalkapallo toi mukanaan myös elintason nousua. Parhaat pelaajat ja heidän perheensä pääsivät muuttamaan maan pääkaupunkiin Pjongjangiin, jossa elintaso on huomattavasti maaseutua korkeampi.
Weichin mukaan joukkueen menestys oli todellinen ylpeydenaihe. Joukkueen pelit täyttivät hänen mukaansa 50 000 katsojan stadionin äärimmilleen. Myös pelaajat olivat erittäin tunnettuja.
– Naisten jalkapallojoukkueesta tehtiin jopa saippuaooppera, hän kertoo.
Pohjois-Korean joukkueen menestys näyttää kuitenkin epävarmalta doping-skandaalin ja koronaviruspandemian jälkeen. Maa ei onnistunut vuoden 2024 Pariisin olympiakisojen karsinnoissa.