Sosiaalisessa mediassa julkaistun kartan mukaan suomea ei pidetäkään Euroopan oudoimpana kielenä. Kartan sanotaan esittävän eurooppalaisten valtioiden asukkaiden näkemyksiä siitä, mitä kieltä he pitävät oudoimpana.
Kartan perusteella suomen kieltä pidetään oudoimpana Ruotsissa, Norjassa, Islannissa, Irlannissa, Belgiassa, Slovakiassa, Kroatiassa ja Montenegrossa.
Suomen kielen pitäminen outona johtunee siitä, että kielemme poikkeaa merkittävästi muista eurooppalaisista kielistä. Hieman yllättävää kartassa kuitenkin on se, että suomi ei olekaan suurimman osan mielestä Euroopan oudoin kieli.
Suomeakin oudompana pidetään unkarin kieltä. Sen mainitsevat oudoimmaksi ranskalaiset, italialaiset, saksalaiset, puolalaiset, ukrainalaiset, romanialaiset, serbialaiset, bulgarialaiset, pohjoismakedonialaiset, kreikkalaiset, bosniahertsegovinalaiset, slovenialaiset, sveitsiläiset ja venäläiset. Unkaria pidetään oudoimpana myös Liechensteinissa, San Marinossa ja Vatikaanissa.
Tuloksista ilmenee, että joissain maissa outona pidetään naapurimaan kieltä. Siinä missä ruotsalaiset ja norjalaiset pitävät suomen kieltä oudoimpana, Suomessa oudoimpana pidetään viron kieltä.
Kartan tiedoille ei ole ilmoitettu lähdettä. Sosiaalisessa mediassa monet kyseenalaistavat tietoja muun muassa siksi, että sen mukaan virolaiset pitäisivät Walesissa puhuttavaa kymriä oudoimpana kielenä. Virolaiset tuskin arkipäiväisessä elämässään joutuvat tekemisiin kymrin kanssa.
Suomen ja unkarin kieltä yhdistää kuuluminen suomalais-ugrilaisiin kieliin. Kielillä on samanlainen rakenne, mikä erottaa ne valtaosasta muita Euroopassa puhutuista kielistä. Se selittää myös sen, miksi monissa muissa Euroopan maissa suomen ja unkarin kielen rakenteita voidaan pitää outoina. Molempia kieliä äännetään hyvin samalla tavalla kuin kirjoitetaan, toisin kuin esimerkiksi englantia, ranskaa tai saksaa.
LUE MYÖS:
Podcastit ja äpit yleistyvät – ja ne vaarantavat suomen kielen