Yhä useamman nuoren työelämä lähtee väärään suuntaan jo uran alussa. Takana on usein mielenterveysongelmia, mutta lisää huomiota kaivattaisiin myös työelämän periaatteista muistuttamiseen. Talouselämän podcastissa asiaa ruotinut, Ilmarisen asiantuntijapsykologi Juho Mertanen kertoo, että nuorten aikuisten poissaolot johtuvat usein huonosta kiinnittymisestä työelämään.
Osalle nuorista työntekijöistä ei ole esimerkiksi selvää, että töihin on tultava ajoissa. Haasteita on myös oman työn järjestämisessä.
– Työelämän lainalaisuuksiin ja vastuisiin perehdyttäminen on tehtävä hyvin. On viestittävä selkeästi myös työelämävalmiuksista, Mertanen painottaa TE:lle.
Jos työntekijän vapaa-ajanvietto, esimerkiksi raju juhliminen, vaikuttaa työntekoon, sekin on otettava puheeksi.
Mertasen mukaan työuupumusta ehkäistään usein parhaiten puuttumalla ongelmiin jo varhaisessa vaiheessa. Silloin korostuvat esimerkiksi henkilökohtaiset, kahdenkeskiset keskustelut, joissa haasteita voidaan ottaa puheeksi.
– Säännöllisten one-to-onien yhteys uupumisen ehkäisyyn on havaittu, kun ne lähtevät työntekijän tarpeista, Mertanen toteaa.