Pörssikurssit saattavat ajoittain muistuttaa vuoristorataa. Erityisesti tuloskaudella tämä pitää paikkansa, eivätkä markkinoita heiluttavat maailmanpolitiikan kääntetkään vauhtia hidasta. Talouselämä listasi vinkit, joilla pörssistä saa hyödyn irti.
Tuloskaudella tyypillinen ilmiö on hinnoitteluvirheet. Tämä tarkoittaa tilannetta, jossa markkinat ylireagoivat suuntaan tai toiseen pörssiyrityksen tulosten myötä. Osakkeen hinta siis ylittää tai alittaa tason, jolle tuloksen perusteella sen olettaisi sijoittuvan.
Talouselämän ensimmäinen vinkki koskee yhtiöön kohdistuvia odotuksia. Osakekurssi voikin nousta jo tulosraportin alla, jos odotukset ovat korkealla ja sijoittajat ovat optimistisia yhtiön suhteen. Jos odotukset ovat turhan korkeat, osakekurssi saattaa tippua pienestäkin pettymyksestä. Tämä selittää, miksi osakkeen arvo voi laskea, vaikka yhtiön tulos olisi sinällään hyvä.
Mikäli sijoittaja kokee, että yhtiöön kohdistuva osakekurssin lasku on perusteeton, tämä voi tarkoittaa oivaa paikkaa ostaa osaketta ”alelaarista.” Usein virhehinnoittelut nimittäin korjaantuvat nopeasti, jolloin voi saada hyvää tuottoa verrattain pienessä ajassa. Psykologia onkin sijoittamisesssa vähintään yhtä tärkeä tekijä, kuin raa’at luvut.
Toimitusjohtajan merkitys pörssiyhtiölle on usein merkittävä. Kehnoa tulosta johtajan on mahdollista paikata taitavalla viestinnällä. Samoin toimitusjohtajan puheet saattavat aiheuttaa negatiivisen reaktion. Heidän sanomisiaan kannattaa joka tapauksessa seurata tarkasti.
Myös työkseen osakkeita tarkastelevien analyytikoiden rooli voi olla merkittävä. Analyytikoiden suosituksen ja tavoitehinnat osakkeille tavanomaisesti elävät vilkkaasti tulosraporttien myötä. Heidän näkemyksensä johtavat herkästi osakkeen hinnoittelun muutokseen.