Kulunut vuosi ei ole ollut Helsingin pörssissä vahva: OMX-osakeindeksi on laskenut yli 8 prosenttia vuoden alusta.
Talouselämä on listannut kuluvan vuoden kehnoimmat pörssisuorittajat. Kokonaistuottoon on laskettu mukaan osakekurssin kehitys sekä yhtiön jakamat osingot.
Huonoimmat kokonaistuotot päättyvänä vuotena ovat tehneet senttiosakkeiden sarjaan kuuluvat Pallas Air (-90,8 prosenttia) ja BBS-Bioactive Bone Substitutes (-89,6 prosenttia).
Pallas Airin taustalla on vuonna 2022 listautunut Lifa Air, jonka kasvomaskeille ja muille ilmanpuhdistimille koronapandemia toi nostetta. Pallas Air syntyi helmikuussa 2024, kun yhtiö yhdistyi kilpailijansa Genanon kanssa, mutta fuusion toteutumisen jälkeen koko yhtiön johtoryhmä meni yllättäen vaihtoon.
Toukokuussa yhtiö järjesti merkintäoikeusannin, josta merkittiin vain reilu 42 prosenttia. Pallas Air ei myöntänyt kesäkuussa vastuuvapautta kaikille yhtiön hallituksessa ja johtotehtävissä viime vuonna toimineille henkilöille.
Terveysteknologiayhtiö BBS kertoi puolestaan marraskuussa, että valvova viranomainen hylkäsi sen luunkorvikkeena toimivan tuotteen myyntilupahakemuksen Euroopan markkinoilla puutteellisen kliinisen kokeen takia. Yhtiö valmistelee täydentävää potilaskoetta, mutta joutui lomauttamaan osan henkilöstöstään toistaiseksi ja ryhtyi hakemaan kustannussäästöjä.
Surkeimpien kokonaistuottojen listalle kipuavat myös muun muassa Helsingin pörssin entinen pörssiraketti Kempower (-71,2 prosenttia) sekä Neste (-61,4 prosenttia).
Sähköautojen latureita valmistava Kempower on kärsinyt latauspisteiden investointibuumin hiipumisesta ja kilpailun kiristymisestä laturimarkkinoilla. Kempowerin liikevaihto on kääntynyt laskuun, ja tämä on näkynyt kannattavuudessa ja osakkeen hinnassa.
Polttoaineyhtiö Nesteen osakekurssi on vajonnut vuoden 2017 lukemiin. Nesteen murheenkryynejä ovat olleet uusiutuvien polttoaineiden ylitarjonta, niissä käytettävien raaka-aineiden saatavuus ja hinnat, uusiutuvan lentopolttoaineen kysyntä ja ailahteleva regulaatio.
Vuosi on ollut kehno myös muun muassa Verkkokauppa.comille (-49,9 prosenttia), autokauppias Kamuxille (-53,3 prosenttia), Oma Säästöpankille (-46,8 prosenttia) sekä Finnairille (-41,9 prosenttia).
Talouselämä muistuttaa, että jos salkussa on vuoden lopulla tappiollisia osakkeita, joihin ei enää riitä uskoa, ne voi olla järkevää myydä. Tappiot voi vähentää pääomatulojen verotuksessa tappioiden syntyvuonna sekä viitenä seuraavana vuonna.
Tappiot voi vähentää verotuksessa vain arvo-osuustilillä. Osakesäästötilillä tappioita voi hyödyntää vasta tilin sulkiessaan, jos tili on kokonaisuudessaan tappiollinen.