Suomen Nato-jäsenyys hyödyttää startup-yrityksiä, kertoo Talouselämä. Suomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zadin mukaan Natosta hyötyvät sekä puolustusstartupit että startupit, jotka tuottavat kaksikäyttöteknologiaa.
Kaksikäyttöteknologialla tarkoitetaan teknologiaa, jota voidaan käyttää sekä puolustus- että siviilikäytössä. Esimerkiksi älysormuksia valmistava Oura on saanut Yhdysvaltojen puolustusministeriöltä viime vuonna 87 miljoonan euron arvoisen tilauksen. Yrityksen laitteilla halutaan seurata sotilaiden terveydentilaa entistä tarkemmin.
Yhtenä esimerkkinä kaksikäyttöteknologiasta Zad mainitsee satelliitit, joita voidaan hyödyntää niin puolustus- kuin siviilikäytössä.
– Esimerkiksi Iceyen satelliiteilla voi seurata metsäpalojen liikkeitä tai niiden aiheuttamia tuhoja, mutta myös vakoilla, missä vastustajan jalkaväki liikkuu maastossa, hän sanoo Talouselämälle.
Myös virtuaalilaseja tuottava Varjo on hyötynyt Nato-jäsenyydestä. Se on toimittanut virtuaalilaseja Yhdysvaltojen ilmavoimille ja laivastoon, jossa niitä hyödynnetään koulutuskäytössä.
Suomalaisten startup-yritysten odotukset taloustilanteesta ovat kaiken kaikkiaan varovaisen positiivisia, selviää Suomen startup-yhteisön tuoreesta barometrista. Suomen Nato-jäsenyys ja sen tuomat mahdollisuudet startupeille ovat yhtenä keskeisenä syynä yritysten myönteisille tulevaisuudennäkymille.
Vuosi 2024 oli startup-yrityksille edellistä vuotta parempi.
– Nousu on varovaista, mutta pidemmän aikavälin suunta on oikea, Zad toteaa.