Maakaasuverkon säätölaitteistoa Inkoossa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

TE: Tällainen on valtava Suomeen rakennettava vetyputkisto

Hanke voi yltää jopa 1 500 kilometrin pituuteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtio-omisteinen energiayhtiö Gasgrid suunnittelee Suomeen valtavaa, jopa 1 500 kilometrin pituista vetyputkistoa. Läntiseen Suomeen sijoittuvan putkiston keskeiset tekniset ominaisuudet ovat kuitenkin vielä ratkaisematta. Asiasta kertoo Talouselämä.

Gasgridin suunnitelmissa on rakentaa vetyputkistoa etelästä Tornioon asti. Osa putkesta olisi suunnitelman mukaan käytössä jo 2030-luvun alkupuolella.

TE:n mukaan vetyputken suunnittelu perustuu vielä maakaasuasetukseen ja sen minimiperusteisiin, koska vetyä koskeva lainsäädäntö on yhä vaiheessa.

– Turvallisuuden varmistamiseksi käydään jatkuvaa vuoropuhelua muun muassa Tukesin kanssa ja tehdään mallinnus- ja selvitystyötä tutkimuslaitosten kanssa, Gasgridin vetylaaksohankkeiden päällikkö Heli Virkki kertoo.

Vedyssä on kuitenkin olennaisia haasteita maakaasuun verrattuna. Se vuotaa pienen atomikokonsa vuoksi herkästi ja samalla se haurastuttaa sitä ympäröivää materiaalia. Tästä syystä teräsputken tekniset ominaisuudet ovat keskiössä.

Jotkut puhuvat jopa uuden teräslaadun kehittämisestä. Suurimmat kysymykset liittyvät kuitenkin liitoksiin ja hitsisaumoihin. Niiden tulee pitää kaikissa olosuhteissa.

– Vedyn siirrossa huomioitavia tekijöitä ovat siirrossa käytettävä maksimipaine sekä painetason vaihtelu ja virtausnopeus. Myös nykyistä maakaasuputkistoa voisi käyttää vedyn siirtoon soveltuvin osin ja tietyin rajoituksin, Gasgridin käyttö ja kunnossapito -yksikön päällikkö Marko Ikävalko sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)