Taloyhtiöiden vastikkeet voivat nousta reilusti. LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

TE: Yhtiövastike voi kasvaa jopa sadalla eurolla kuukaudessa

Energian kallistuminen asettaa taloyhtiöiden vastikkeille korotuspaineita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Isännöintiliitto ennustaa, että suomalaisten taloyhtiöiden vastikkeet tulevat nousemaan reilusti, kertoo Talouselämä. Kallistunut energian hinta tulee lisäämään lämmityskustannuksia, erityisesti veden.

Taloyhtiön lämmitysmuoto ja korjaukset vaikuttavat siihen paljonko vastike nousee. Kohoava kaukolämmön hinta voi vaikuttaa moniin taloyhtiöihin.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Lisäksi korkojen nousu tarkoittaa taloyhtiöiden korkokustannusten kasvua, mikä nostaa pääomavastikkeita

– Todennäköisesti tämän vuoden osalta hoitovastikkeiden nousu on keskimäärin noin 5–10 prosentin luokkaa. Voi olla, ettei yhtiökokouksessa hoitovastikkeita välttämättä ole nostettu, mutta tänä vuonna nähdään hyvin todennäköisesti enemmän sitä, että loppuvuonna taloyhtiöt joutuvat perimään ylimääräisiä vastikkeita, jos taloyhtiön puskurit ja kassa eivät ole olleet riittäviä kustannusnousuun, sanoo Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa lehdelle.

Hoitovastikkeissa tapahtuva kymmenen prosentin nousu tänä vuonna merkitsee, että kuukausivastike nousee noin 20 euroa 50 neliön asunnoissa.

– Tämä tarkoittaa sadan neliön asuntoon reilun 40 euron korotusta. Jos korotukset ovat tulleet voimaan esimerkiksi heinäkuun alusta, tarkoittaa se vuoden loppuun mennessä noin 120 euron hoitokulujen nousua 50 neliön asuntoon ja noin 250 euron hoitokulujen nousua 100 neliön asuntoon, kertoo Viljamaa.

Vastikkeiden nyt korottamatta jättäminen tulee Isännöintiliiton mukaan kostautumaan ensi vuonna.

– Jos korotuksia ei tänä vuonna ole tehty, tarkoittanee se hyvin suurella todennäköisyydellä, että ensi vuoden yhtiökokouksessa voidaan joutua tekemään vielä huomattavasti korkeampi korotus hoitovastikkeeseen. 25 prosentin korotus tarkoittaisi kerrostalossa reilua sataa euroa sadan neliön asuntoon, sanoo Viljamaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS