HUS-yhtymä kertoi torstaina vähentävänsä yhteensä 778 henkilötyövuotta, joista irtisanomisia on 280.
Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan koulutettujen ammattijärjestö Tehyn mukaan HUS yrittää piilotella massiivisten yt-neuvotteluiden kielteisiä vaikutuksia työntekijöihin ja potilasturvallisuuteen prosenttien taakse, mutta ammattijärjestö Tehy muistuttaa, että yhteensä päättyvät lähes 800 ihmisen työt.
– Kyse on ihmisistä ja ammattilaisista, hoitohenkilökunnasta, johon vähennykset kohdistuvat todella rajusti. Tällä on aivan varmasti vaikutusta Uudenmaan alueen väestön hoitoon ja jopa potilasturvallisuuteen, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen (sd.).
Hänen mukaansa HUSin rajuilla henkilöstövähennyksillä voi olla myös valtakunnallisia vaikutuksia, koska HUS vastaa esimerkiksi koko maan elinsiirroista, vaikeiden palovammojen hoidosta, imeväisten avosydänkirurgiasta sekä huuli- ja suulakihalkiopotilaiden hoidosta.
Rytkösen mukaan yt-neuvotteluiden tulos näyttää etukäteen päätetyltä, vaikka niiden alussa HUS vakuutteli henkilöstölleen ja suurelle yleisölle, että vähennykset kohdistetaan muualle kuin potilastyötä tekeviin.
– Edelleenkään HUS ei kerro, mitä terveys- ja hoitopalveluja kansalaisille ei enää vähennysten jälkeen tarjota. Yksikään työntekijä ei ole ollut siellä töissä turhaan, ja tähän asti HUSissa on ollut kova hoitajapula, Rytkönen muistuttaa.
– Henkilöstön näkökulmasta HUSin toiminta koko yt-neuvotteluiden ajan on ollut järkyttävää: hätäilevää, poukkoilevaa ja heikosti valmisteltua. Toimia on valmisteltu kuin paniikissa, Rytkönen sanoo.
Hänestä on aivan selvää, että näin rajut henkilöstön vähennykset näkyvät hoidon saatavuudessa ja hoidon laadussa.
– Siltä ei kerta kaikkiaan voida välttyä, kun potilastyötä tekeviä vähennetään näin paljon. HUSin potilasturvallisuus on ollut uhattuna jo pitkään ennen tuoreimpia yt-leikkauksia.
Samaan aikaan HUS tiedotti, että sen johto lomautetaan ensi vuonna kahdeksi viikoksi. Rytkönen toteaa, että kyse on pelkästä pr-tempusta.
– HUSin johdon tuloluokassa kahden viikon lomautus ei tunnu missään verrattuna siihen, että hoitohenkilökunnalta lähtee työt alta kokonaan, hän sanoo.
Rytkösen mukaan ”Tehy on edelleen sataprosenttisesti yt-neuvotteluiden kohteena olevien jäsentensä tukena ja tulee riitauttamaan tämän farssin, jota HUS kutsuu yt-menettelyksi”.