Teknologiateollisuuden talousnäkymät ovat heikentyneet selvästi syksyn aikana. Näin kertoo Teknologiateollisuus ry:n torstaina julkistama tilauskanta- ja henkilöstötiedustelu.
Uusien tilausten arvo teknologiateollisuudessa oli heinä−syyskuussa peräti 24 prosenttia pienempi kuin edellisellä neljänneksellä ja 30 prosenttia pienempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla.
Uudet tilaukset vähenivät selvästi kaikilla teknologiateollisuuden päätoimialoilla. Suurimmalla toimialalla kone- ja metallituoteteollisuudessa uusien tilausten arvo oli heinä-syyskuussa peräti 39 prosenttia pienempi kuin edellisellä neljänneksellä.
Vientikysynnän odotetaan jatkuvan heikkona loppuvuoden. Ensi vuoden osalta näkymät ovat myös huolestuttavia.
− Jäsenyritysten tilanne ennakoi talvelle ja alkukeväälle merkittäviä haasteita. Yrityksillä on onneksi vielä aiempaa perua olevat vahvat tilauskannat ja ne kannattelevat tuotantoa toistaiseksi. Jollei kysyntä ala kuitenkaan osoittaa piristymisen merkkejä, uhkaa vientiyritysten tilanne heikentyä ensi vuoden puolella selvästi, sanoo Teknologiateollisuuden johtaja, pääekonomisti Petteri Rautaporras.
Ellei tilanne kysynnän suhteen ala piristymään alkuvuoden aikana, tulee myös työllisyydessä näkymään selkeää heikkenemistä.
Heikoista näkymistä huolimatta tämä ei Rautaportaan mukaan vielä automaattisesti tarkoita maan olevan matkalla lamaan.
− Ainakin toistaiseksi taloustilanteen heikkeneminen vaikuttaa kuitenkin olevan osa normaalia suhdannekiertoa, joten vielä ei sentään kannata julistaa talouden kriisiä tai vakavaa lamaa. Nyt havaittua erittäin heikkoa tilauskertymää neljänneksen aikana voi kuitenkin pitää vähintäänkin varoituksena siitä, että jotain vakavampaakin voi olla edessämme, Rautaporras toteaa.
Rautaportaan mukaan taloudella on yhä kaikki edellytykset lähteä jälleen kasvuun, kun inflaatio taittuu ja korkonäkymät vakiintuvat ja kääntyvät jossakin vaiheessa laskeviksi.
Ensi talvi tulee näyttämään, mihin suuntaan talous Suomessa lähiajoiksi kääntyy.
Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola muistuttaa, että suhdannevaihtelut eivät poista sitä seikkaa, että Suomessa on edelleen valtava osaamispula.
− Nyt olisi erittäin oleellista ymmärtää, että normaali suhdannevaihtelu ja muutosneuvottelut eivät muuta Suomen pitkän aikavälin osaajatarpeita mihinkään. Vientiteollisuuden henkilöstö eläköityy kovaa vauhtia eikä tekniikan oppilaitoksista valmistu tarpeeksi uusia osaajia. Jo tämän hallituksen osaamis- ja maahanmuuttopolitiikalla on erittäin suuri vaikutus Suomen tulevaisuuden näkymiin, Hirvola painottaa.
Teknologiateollisuus ry edistää Suomen keskeisimmän vientialan yritysten kilpailukykyä. Teknologiateollisuusyritysten henkilöstömäärä oli syyskuun lopussa 335 000.