Delfiinejä Attican eläinpuiston delfinaariossa Kreikassa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Tekoäly voi pian mahdollistaa puhumisen delfiinien kanssa

ChatGPT:n kaltaista kielimallia hyödynnetään merenelävien kielten ymmärtämiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uusi tekoälyjärjestelmä saattaa mahdollistaa ihmisten ja delfiinien välisen kommunikaation, kertoo Popular Science.

Tutkijat pääsevät pian selvittämään, voidaanko lähikuukausina julkaistavaa DolphinGemma -kielimallia sekä sitä tukevaa Cetacean Hearing Augmentation Telemetry -järjestelmää eli CHAT:ia käyttää delfiinien käyttämän kielen kääntämiseen sekä jäljittelyyn.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Uusi järjestelmä perustuu Googlen Gemini-kielimalliin. DolphinGemma on koulutettu noin 400 miljoonalla datalähteellä, ja se toimii lähes kuin ChatGPT – ainoastaan delfiineille.

Jos tekoäly selviytyy haasteesta, olisi se merkittävä läpimurto neljä vuosikymmentä jatkuneen tutkimuksen saralla.

Delfiinit tunnetaan yksinä maailman älykkäimmistä eläimistä, ja ne kommunikoivat aktiivisesti keskenään erilaisten äänien kautta.

Tutkijat ovat jo pitkään uskoneet, että ihmiset voisivat teoreettisesti kommunikoida delfiinien kanssa. Tähän asti teknologia ei kuitenkaan ole pystynyt riittävän tarkasti jäljittelemään delfiinien vedenalaisia vihellyksiä, huutoja ja napsautusääniä.

Uusien kielimallien ansiosta se saattaa olla mahdollista.

Tekoälyn kouluttamisessa avainasemassa on ollut Wild Dolphin Projectin keräämä data.

Tutkimusohjelma on viimeiset neljä vuosikymmentä seurannut Bahamalla asuvaa atlantintäplädelfiiniparvea, ja samalla kasannut valtaisan määrän äänitteitä ja videoita parven delfiineistä. Näitä on taas pystytty hyödyntämään DolphinGemman koulutuksessa.

Tutkimuksessa on havaittu delfiinien muun muassa käyttävän erilaisia ääniä kun ne riitelevät tai yrittävät tehdä vaikutusta. Lisäksi delfiineillä on nimet, joita ne käyttävät toisistaan.

Mutta miten tekoäly sitten konkreettisesti toimii?

Kuullessaan delfiinien ääntelyä DolphinGemma ensin tulkitsee sen, ja tämän jälkeen arvioi, mitä siihen tulisi vastata. Tämän jälkeen CHAT pyrkii luomaan karkean käännöksen siitä, mitä delfiini on viestinyt.

CHAT ei pysty luomaan suoraa käännöstä delfiinien kielestä. Ei ole täysin varmaa, onko delfiineillä edes samanlaista kieltä, jollaiseksi ihmiset sen usein mieltävät.

Sen sijaan se mahdollistaa yksinkertaistetun viestintäkanavan luomisen delfiinien ja ihmisten välille.

Pitkällä aikavälillä järjestelmää voidaan käyttää opettamaan delfiineille erilaisten esineiden nimiä. Lopulta delfiinit voivat oppia käyttämään näitä sanoja esimerkiksi pyytäessään tutkijoilta erilaisia asioita.

Lopullinen tavoite on oikea kääntäjä, joka mahdollistaisi suoran kommunikaation.

– Voimme jatkaa [mallin] kehittämistä sitä mukaa kun etenemme, ja toivottavasti saamme paremman ymmärryksen siitä, mitä delfiinit viestivät, tiivistää Googlen tekoälytutkija Thad Starmer.

Jos tekoäly onnistuu lopulta tulkkaamaan delfiinien kieltä, avaa se aivan uusia tutkimusmahdollisuuksia.

– Jos delfiineillä on kieli, niillä on todennäköisesti myös kulttuuria, Starmet pohtii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS