Hallituksen puoliväliriihessä tekemä päätös laskea yhteisöveroa on merkittävä ratkaisu suomalaiselle tekstiili- ja muotialalle, toteaa alan etujärjestö Suomen Tekstiili ja Muoti tiedotteessa.
Ala on ollut koronakriisin jälkeen merkittävissä haasteissa. Etujärjestön mukaan kaikki keinot mahdollistaa yritystoiminta ja vauhdittaa sen kasvua ovat merkittäviä. Yhteisöveron laskeminen helpottaa järjestön mukaan lyhyellä aikavälillä yritysten toimintaa ja pidemmällä aikavälillä lisää säästöjä eli investointeja.
– Yhteisöveron laskeminen helpottaa etenkin pienten yritysten toimintaa ja mahdollisuuksia investoida, joten kyseessä on juuri tekstiili- ja muotialalle merkittävä päätös. Myös ostovoiman vahvistaminen on myönteinen linjaus. Se tukee kotimarkkinoiden kysyntää ja edistää kulutuksen kestävää uudistumista, kiittää Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Permikangas.
– Erinomaista on myös se, että T&K-panostuksia jatketaan. Tukien kohdennuksessa on tärkeää varmistaa, että myös tekstiili- ja muotiala tulee huomioiduksi ja tukia jakavat viranomaiset, Business Finland ja Suomen Akatemia, ymmärtävät riittävän laajasti T&K-toimintaa myös brändivetoisessa kuluttajaliiketoiminnassa, hän jatkaa.
Hallituksen lisäykset tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoitukseen eivät järjestön mielestä kuitenkaan ota riittävästi huomioon aineettomiin tuotannontekijöihin nojaava liiketoimintaa. Brändi- ja designvetoisessa yritystoiminnassa on osin erittäin vaikeaa saada varhaisen vaiheen tai kasvun skaalaamisen rahoitusta. Tähän ongelmaan järjestön mukaan pitäisi puuttua osana hallituksen käynnistämää uudistustyötä.
– Olisi ollut toivottavaa, että ruokaviennin lisäksi hallitus olisi tunnistanut paremmin myös muut kuluttajatuote- ja palvelusegmentit, ja lisännyt näihin liittyviä kasvun ja viennin tukitoimia. Suomi alisuoriutuu edelleen aineettomiin tuotannontekijöihin perustuvassa talouskasvussa esimerkiksi Ruotsiin ja Tanskaan verrattuna. Näissä maissa ymmärretään Suomea paremmin esimerkiksi kuluttajabrändien merkitys talouskasvun aikaansaamisessa, Permikangas toteaa.
Suomen Tekstiili ja Muoti kiittää myös, että Suomen hiilineutraaliuustavoitteesta vuoteen 2035 pidetään kiinni. Toimialan oma Hiilineutraali tekstiiliala 2035 –sitoumus vastaa kansallisen ilmastotavoitteen aikataulua. Asetetusta tavoitteesta kiinni pitäminen vahvistaa tekstiiliteollisuuden toimintaympäristön ennakoitavuutta ja vahvistaa investointeja vähähiilisiin ratkaisuihin.
– Kotimaisissa tekstiili- ja muotialan yrityksissä tehdään jatkuvasti konkreettisia toimia liiketoiminnan päästöjen vähentämiseksi ja alan vastuullisuus- ja kiertotalousratkaisut eivät ole enää tulevaisuuden suunnitelmia, vaan osa yritysten päivittäistä tekemistä, toteaa järjestön johtava vastuullisuus- ja kiertotalousasiantuntija Emilia Gädda.