Teollisuusliitto on ilmoittanut aiemmin jättäneensä kaksi lakkovaroitusta kuuden päivän työtaisteluista. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Teollisuusliitolta jälleen uusia lakkovaroituksia

Lakot alkaisivat teknologia- ja kemianteollisuudessa 10. helmikuuta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Teollisuusliitto jätti perjantaina uusia lakkovaroituksia teknologiateollisuuteen ja kemianteollisuuteen. Toteutuessaan yrityskohtaiset lakot kestäisivät viisi päivää, alkaen maanantaina 10. helmikuuta.

Ammattiliiton mukaan lakkovaroitukset ovat osa järjestöllisiä toimia, joilla Teollisuusliitto pyrkii vauhdittamaan sopimusratkaisujen saavuttamista teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden työntekijöille.

Teollisuusliitto on ilmoittanut aiemmin jättäneensä kaksi lakkovaroitusta kuuden päivän työtaisteluista. Ensimmäinen ilmoitus koski maanantaina 27. tammikuuta alkavia työtaisteluita, toinen ilmoitus maanantaina 3. helmikuuta alkavia työtaisteluita.

Myös useat SAK:laiset ammattiliitot ovat ilmoittaneet tukitoimistaan Teollisuusliiton käymien työehtosopimusneuvotteluiden edistämiseksi.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon (sd.) mukaan järjestölliset toimenpiteet ovat välttämättömiä neuvotteluiden nopeuttamiseksi. Sekä teknologiateollisuuden työntekijöitä että kemianteollisuuden työntekijöitä koskevat työehtosopimusneuvottelut ovat olleet käynnissä jo useita kuukausia.

– Pelkästään teknologiateollisuuden työntekijöiden sopimuksen osalta olemme käyneet sovittelijan luona jo 13 kertaa. Meidän tavoitteenamme on saada sopimuksia aikaan niin nopeasti kuin mahdollista, jotta sopimusaloille saataisiin työrauha ja työpaikoilla päästäisiin keskittymään olennaiseen, Aalto sanoo tiedotteessa.

– Teollisuusliitto on neuvotellut syksyn ja talven aikana jo yli 30 yrityskohtaista työehtosopimusta, joiden kustannusvaikutus on lähellä neuvottelutavoitettamme. Nämä sopimukset koskevat vientiyrityksiä, ja niissä on otettu laajasti huomioon vaikutukset kilpailukykyyn, Aalto sanoo.

– Pidän hämmästyttävänä, että työnantajayhdistysten mielestä meidän neuvottelutavoitteemme vaarantaa kilpailukyvyn, kun yrityksissä näin ei koeta. Tämän todistaa se, että sopimuksia syntyy jatkuvasti ilman minkäänlaisia työriitoja, hän jatkaa.

Teollisuusliitto tavoittelee työehtosopimusneuvotteluista aiemmin julkisuuteen kerrotun mukaisesti kymmenen prosentin palkankorotuksia. Palkankorotuksilla tavoitellaan ostovoiman vahvistamista tilanteessa, jossa palkansaajien ostovoima on heikentynyt viime vuosina jyrkästi.

– Me neuvottelemme työehtosopimuksia jäsenillemme, emme keskitettyjä palkkaratkaisuja. Alleviivaan, että tässä on kyse siitä, että löydetään toimialalle sopivin ratkaisu. Palkankorotustason tulee määrittyä vientiteollisuuden edellytysten mukaan, Aalto sanoo.

Yrityskohtaiset lakkovaroitukset koskevat 60 yritystä teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa.
Lakkovaroitusten kohteena olevissa yrityksissä työskentelee noin 8 000 työntekijää. Yrityskohtaiset työnseisaukset alkaisivat 10.2.2025, ja ne päättyvät 14.2.2025.

Yrityskohtaiset työnseisaukset eivät koske hätätyötä eivätkä sellaista työtä, joka on välttämätöntä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta.

Teknologiateollisuuden työntekijöiden työehtosopimus päättyi 30.11.2024 ja kemianteollisuutta koskevat sopimukset 31.12.2024.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)