Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomissa julkaistussa kolumnissaan tällä hallituskaudella toteutettavasta terapiatakuusta.
– Eduskunta äänesti viime vaalikaudella lukuisia kertoja terapiatakuusta. Kerta toisensa jälkeen silloisen pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen puolueet, mukana myös puheissaan vahvasti terapiatakuuta kannattaneet vihreät, äänestivät terapiatakuuta vastaan, Heinonen aloittaa.
Kevään 2023 eduskuntavaalien alla kokoomus lupasi, äänestämällä terapiatakuu voidaan saada Suomeen. Vaalien jälkeen pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus kirjasi hallitusohjelmaansa, että lasten ja nuorten terapiatakuu toteutetaan nyt.
– Joka toinen meistä nimittäin kokee jossakin vaiheessa elämäänsä mielenterveyden häiriön, mutta vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa nykyisin tarvitsemaansa hoitoa, Heinonen kirjoittaa.
Hänen mukaansa terapiatakuun tavoite onkin, että lapset ja nuoret saisivat mielenterveyden häiriöihin ja niiden ehkäisyyn apua varhain, nopeasti ja matalalla kynnyksellä.
– Mielenterveyden ongelmien tiedetään usein alkavan juuri nuorena. Nyt toteutettavalla terapiatakuulla haluamme varmistaa, että apua mielenterveyden ongelmiin saadaan varhaisessa vaiheessa niin, että ongelmat eivät pääsisi pahenemaan.
Terapiatakuun piiriin kuuluu jatkossa perusterveydenhuollon lyhytpsykoterapioita ja varsinaista psykoterapiaa lyhyempiä psykososiaalisia menetelmiä, jotka on tarkoitettu lievempien oireiden hoitoon ja häiriöitä ehkäisevään tukeen.
– Lupaus avusta on tiukka – hoito tai tuki tulee aloittaa kuukauden kuluessa siitä, kun tarve on todettu, Heinonen myöntää.
Heinonen täsmentää, että yleinen julkisuudessa esillä ollut hoitotakuun muutos ei siis koskisi lasten ja nuorten terapiatakuuta.
– Lapsi, nuori tai perhe voisi hakeutua maksuttoman hoidon tai tuen piiriin esimerkiksi opiskeluhuoltopalveluiden, oman terveysaseman tai lapsiperheiden sosiaalipalveluiden kautta. Apua saisi aina matalalla kynnyksellä.
Heinosen mukaan ensi vuoden keväällä voimaan saatettavalla terapiatakuulla vahvistetaan mielenterveyden häiriöiden ehkäisyn ja hoidon saatavuutta perusterveydenhuollossa ja mielenterveyden tuen saatavuutta sosiaalihuollon perustason palveluissa.
– On kuitenkin kiistatta totta, että ei yksin terapiatakuukaan kaikkea korjaa, mutta se on tärkeä osa tässä työssä. Viime vuonna mielenterveyden häiriöt veivät nimittäin jo yli 100 000 suomalaista pitkälle sairauspoissaololle. Mielenterveyden häiriöistä onkin tullut selvästi suurin syy pitkiin sairauspoissaoloihin.
Hänen mukaansa tutkimukset osoittavat, että nuorten mahdollisuudet selviytyä opintojen ja työelämän haasteista paranevat, kun haitallisten kokemusten kasaantuminen pystytään ehkäisemään ja suojaavia tekijöitä vahvistamaan.
– Terapiatakuu on tässä tärkeä työkalu, ja siksi terapiatakuu tulee nyt, Heinonen päättää.
Tänään kirjoitan @ESSonline vihdoin toteutuvasta terapiatakuusta. #terapiatakuu #nuoret #mielenterveys @kokoomus #kokoomus pic.twitter.com/7KhXxLEQ1p
— Timo Heinonen (@timoheinonen) August 1, 2024