Britannian kotimaan tiedustelupalvelu MI5:n johtaja Ken McCallumin mukaan Kiinan harjoittama vakoilu on saavuttanut ”eeppisen mittakaavan” yksityisellä sektorilla.
– Tiimimme havaitsevat viikoittain valtavia määriä salaista toimintaa erityisesti Kiinan, mutta myös Venäjän ja Iranin kaltaisten tahojen osalta, McCallum sanoi The Guardianin mukaan Yhdysvaltojen Kaliforniassa järjestetyssä tiedustelukonferenssissa.
Tiedustelujohtajan mukaan Kiinan harjoittama vakoilu ei kohdistu ainoastaan Britannian hallitukseen, sotilassalaisuuksiin ja kriittiseen infrastruktuuriin, vaan kiinalaiset vakoilevat yhä enemmän nousevia startup-yrityksiä ja akateemista maailmaa. Näin Kiina yrittää päästä käsiksi teknologisiin innovaatioihin.
McCallum kertoi, että Kiinan vakoojat saattavat esimerkiksi esittää LinkedInissä rekrytointikonsultteja ja lähestyä siten Kiinaa kiinnostavien alojen ammattilaisia.
– Uskomme, että meillä on yli 20 000 tapausta, joissa ensimmäinen lähestymistapa on tehty verkossa tällaisten sivustojen kautta.
Tiedustelukonferenssiin osallistui myös Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI:n johtaja Christopher Wray. Hän kuvaili Kiinan kommunistista puoletta ”innovaatioiden ykkösuhaksi”.
– Tämä uhka on vain muuttunut vaarallisemmaksi ja salakavalammaksi viime vuosina, hän sanoi Fox Newsin mukaan tapahtumassa.
Wray kertoi, että FBI:llä on meneillään noin 2 000 Kiinaan liittyvää tutkimusta ja määrä nousee koko ajan. Hänen mukaansa FBI käynnistää uuden tutkimuksen ”noin 12 tunnin välein”.
Britannian tiedustelujohtaja McCallum kertoi, että MI5:llä Kiinaan liittyvien tutkimusten määrä on seitsenkertaistunut viimeisten neljän vuoden aikana.