Yhdysvaltojen asevoimien RQ-4B Global Hawk -tiedusteludronet ovat tehneet useita lentoja Venäjän läntisten naapureiden, myös Suomen ilmatilassa. Nyt Viron puolustusministeriö on vahvistanut mediatietoja siitä, että viime viikolla Viron yllä lentäneellä tiedusteludronella oli ongelmia.
Asiasta kertoo Virossa ilmestyvä venäjänkielinen Postimees.
Väitteet lähtivät liikkeelle venäjänkieliseltä Voennyi Obozrevatel -Telegram-kanavalta elokuun lopussa. Sotilasaiheita seuraava kanava ilmoitti, että drone käyttäytyi holtittomasti ennen kuin palasi tukikohtaan ja syynä olisi mahdollisesti ollut Venäjän elektronisen sodankäynnin vaikutus. Telegram-kanavalta Venäjän virallinen lehti Rossiskaja Gazeta poimi asian uutisekseen.
Viron ilmavoimien tiedottaja vahvisti Postimeehelle, että Global Hawkilla tosiaan oli yhteysongelma. Sen reitistä piirtyi paikannustietopalveluissa hurja suhru.
Islannissa asuva ilmailuasiantuntija ja venäläisen Fontanka-lehden entinen ilmailutoimittaja Andrei Menshenin kommentoi Postimeehelle, että Venäjän asevoimat tosiaan pystyy häiritsemään tiedusteludroneja.
– Pystyvätkö he pudottamaan dronen Viroon? Eivät. Pystyvätkö he kaappaamaan dronen lentämään Venäjälle? Eivät. Laitteen lentoa voidaan tilapäisesti häiritä, minkä jälkeen se palaa kuitenkin tukikohtaan. GPS-signaalin väärentäminen ei tapahdu nyt ensimmäistä kertaa, Menshenin sanoi.
RQ-4 Global Hawk kävi tiedustelulennolla myös Suomen yllä viimeksi 21. elokuuta lentotunnuksella FORTE12. Myös silloin drone teki tiedustelua Viron yllä, mutta lentokuvio oli säännöllisiä silmukoita, ei suhrua.
Viimeisin lento Viron yllä, FORTE14, havaittiin myös Suomessa, jossa kansanedustaja ja puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg (kok.) kommentoi sitä Ilta-Sanomille osana kokonaisuutta erilaisista torstaina 29. elokuuta havaituista eksoottisista ilma-aluksista.
– RQ-4B:t lentävät lähes 18 kilometrin korkeudessa ja seuraavat laajaa aluetta. Monien kierrosten tekeminen kertoo siitä, että he haluavat seurata useita kohteita sillä alueella, mihin ulottuvat, Lindberg sanoi.
Suomen yllä lensi samana päivänä toinen samasta tukikohdasta, Italian Sigonellasta, lähetetty ja ohjattu RQ-4B Global Hawk. Se puolestaan lensi lentotunnuksella MAGMA10 suunnilleen Nurmeksen korkeudelle, kunnes katosi tutkasta.
Ilta-Sanomille Lindberg sanoi tuolloin, kun toisen tiedusteludronen ongelmista Viron yllä ei vielä ollut julkista tietoa, että tutkasta katoaminen voi johtua siitä, että laitteen toisiotutka eli transponderi on rikkoutunut tai että tämä sijainnin ja korkeuden ja muut tunnistamistiedot välittävä lähetin on suljettu tarkoituksella.