Noin joka kymmenennellä YK:n palestiinalaispakolaisjärjestö UNRWA:n 12 000 työntekijästä Gazassa on yhteyksiä Hamasiin ja Islamilaiseen jihadiin, amerikkalaislehti Wall Street Journalin näkemät Yhdysvaltain viranomaisille esitetyt israelilaiset tiedusteluraportit paljastavat.
Sen lisäksi noin puolella työntekijöistä on lähisukulaisia jotka kuuluvat terroristijärjestöihin.
Kuuden UNRWA:n työntekijän kerrotaan ottaneen suoraan osaa Hamasin lokakuun 7. päivän terroristihyökkäykseen Israeliin. Yhteyksiä hyökkäykseen oli kahdellatoista.
Iskuissa surmattiin 1200 ihmistä ja kaapattiin suuri määrä panttivankeja. Tiedustelutietojen perusteella kaksi UNRWA:n työntekijää oli mukana kidnappaamassa israelilaisia. Kaksi jäljitettiin puolestaan paikoille, joilla surmattiin useita siviilejä. Kahden kerrotaan hoitaneen hyökkäyksen logistiikkaa muun muassa hankkimalla aseita terroristeille.
Kahdentoista hyökkäyksiin yhdistetyn UNRWA:n työntekijän joukossa on WSJ:n näkemän aineiston mukaan seitsemän ylä- tai alakoulun opettajaa. UNRWA pyörittää 183 koulua Gazassa. Niissä on yhteensä liki 300 000 oppilasta.
Raporteissa kerrotaan esimerkiksi eräästä UNRWA:n arabiankielen opettajasta, jota kuvataan Hamasin kenttäkomentajaksi. Hänen sanotaan ottaneen osaa Be’erin kibbutzille kohdistuneeseen hyökkäykseen, jossa surmattiin 97 ihmistä ja otettiin 26 panttivankia.
Kaksi tiedustelutiedoista perillä olevaa viranomaislähdettä kertoo, että Hamasiin linkitettyjä järjestön työntekijöitä pidetään siellä ”operatiiveina”. Tämä sanotaan tarkoittavan, että he ottavat aktiivisesti osaa terroristijärjestön sotilaalliseen tai poliittiseen toimintaan. Kaikkiaan noin 23 prosentilla UNRWA:n miespuolisista työntekijöistä on tiedustelutietojen mukaan yhteyksiä Hamasiin. Gazan miesväestössä osuuden kerrotaan olevan vain 15 prosenttia.
– UNRWA:n ongelma ei ole ”vain muutama mätä omena”. Koko instituutio on turvasatama Hamasin radikaalille ideologialle, nimettömänä pysyttelevä korkea israelilaisvirkamies sanoo.
Suomi päätti viikonloppuna keskeyttää tukensa UNRWA:lle järjestön työntekijöihin kohdistuvien syytösten takia. Ulkoministeriö on vaatinut asiasta riippumatonta ja perinpohjaista selvitystä. Myös Britannia, Yhdysvallat, Kanada, Australia, Saksa, Italia ja Hollanti ovat keskeyttäneet tuen järjestölle.
WSJ:n mukaan UNRWA on ilmoittanut irtisanoneensa hyökkäyksiin linkitetyt henkilöt sen jälkeen, kun tiedustelutiedot annettiin Yhdysvalloille. Yksityiskohtia kuten irtisanottujen määrää ei ole kerrottu. Järjestö kieltäytyi kommentoimasta asiaa WSJ:lle vedoten käynnissä olevaan YK:n selvitykseen.