Pohjois-Korean armeijan osallistumisella sotaan Ukrainaa vastaan on pitkän aikavälin seurauksia Aasian ja Tyynenmeren alueen turvallisuusjärjestelmään, sanoo kenraaliluutnantti, Ukrainan sotilastiedustelun päällikkö Kyrylo Budanov Ukrinformin mukaan.
Budanov sanoo, että Pohjois-Korean joukot ovat kärsineet sodassa Ukrainaa vastaan noin 4 000 uhria kuolleina ja vakavasti haavoittuneina. Näistä raskaista tappioista huolimatta Pohjois-Korean joukot osallistuvat edelleen aktiivisesti yhteisiin operaatioihin Venäjän joukkojen kanssa.
Lisäksi etulinjoissa havaittujen Pohjois-Korean tykistöyksiköiden määrä on lisääntynyt.
– Tämä sota on mobilisoinut mukana olevien maiden kaikki sotilaalliset voimavarat. Vain kolme maata – Ukraina, Venäjä ja Pohjois-Korea – saavat ensikäden kokemusta täysimittaisesta sodankäynnistä 2000-luvulla. Tuleva Pohjois-Korean armeija tulee olemaan radikaalisti erilainen kuin menneisyydessä, Budanov korostaa.
Hän toteaa, että Venäjä ja Pohjois-Korea syventävät sotilaallista yhteistyötä teknologian, tieteen ja teollisuuden aloilla.
– Tämä yhteistyö on saavuttanut korkeimman tason ja muodostaa vakavan uhan kansainväliselle yhteisölle, Budanov totesi.
Hänen mukaansa Pohjois-Korea käyttää tätä sotaa hankkiakseen taistelukokemusta ja modernisoidakseen sotateknologiaansa, millä on pitkäjänteisiä seurauksia Aasian ja Tyynenmeren alueen turvallisuudelle.
Budanov huomautti myös Pohjois-Korean KN-23-ohjukseen tehdyt muutokset ja huomautti, että sen alkuperäinen tarkkuus oli heikko, virhemarginaalilla 500-1 500 metriä. Venäläisten asiantuntijoiden teknisten säätöjen jälkeen ohjuksesta on kuitenkin tullut huomattavasti tarkempi ja se on nyt paljon suurempi uhka.
Hänen mukaansa tämä ohjuskapasiteetti vaarantaa sekä Etelä-Korean että Japanin turvallisuuden.
– Ukraina ja Etelä-Korea kohtaavat saman vihollisen – Pohjois-Korean. Etelä-Korealla on vuosikymmenten tiedustelutietoa Pohjois-Koreasta, mikä olisi meille erittäin arvokasta. Samaan aikaan Ukraina hankkii taistelukokemusta omakohtaisesti. Tämän kokemuksen ja tiedustelutiedon jakaminen hyödyttäisi molempia osapuolia, Budanov toteaa.