Kiinan uskotaan aloittavan hyökkäyksen Taiwania vastaan seuraavan puolen vuoden aikana, toteaa turvallisuus- ja puolustuspolitiikan analyytikko Reuben Johnson viitaten tiedustelulähteisiin.
Casimir Pulaski Foundation -ajatushautomossa työskentelevän Johnsonin mukaan Kiinan hyökkäyksen arvioidaan yhä enemmän olevan ajan kysymys.
Taiwanin kysymys aiheuttaa jännitteitä, ja tilanne Taiwaninsalmessa on kireä. Kiina on lähettänyt säännöllisesti hävittäjiä ja sota-aluksia Taiwanin ilma- ja meripuolustusalueen lähelle jo vuosien ajan.
Britannian ulkomaan tiedustelupalvelun entinen päällikkö Alex Younger on kuvaillut Pekingin hellittämätöntä Taiwania vastaan suunnattua häirintäohjelmaa ”oppikirjaesimerkiksi valtionvastaisesta toiminnasta sekä kyber- ja poliittisesta häirinnästä”. Hän on luonnehtinut Kiinan toimia myös tapaustutkimukseksi niin sanotun harmaan ajan tyyppisen sodankäynnin ymmärtämiseksi.
Sotatutkija ja Australian asevoimien kenraalimajuri (evp.) Mick Ryan katsoo, että Kiinan tiuhaan suorittamat suuren luokan sotaharjoitukset Taiwanin ympärillä voivat muuttua todeksi” eli oikeaksi sotilasoperaatioksi Taiwania vastaan aivan lähitulevaisuudessa, mikäli Tyynellämerellä ei nähdä USA:n johtamaa monikansallista voimannäyttöä, joka muodostaisi pidäkkeen kiinalle.
USA:n presidentin Donald Trumpin hallinto asetti viime viikolla Kiinalle tuontitulleja, joiden avulla Kiina pyritään palauttamaan Washingtonin määrittelemään oikeudenmukaiseen ja reiluun kaupankäyntiin. Tämä sai Kiinan suurlähettilään esittämään epäselvän uhkauksen, jonka mukaan Kiina on valmis ”kaikenlaiseen sotaan” USA:n kanssa.
– Suurlähettilään lausuntoa on tulkittu niin, että Peking katsoo Taiwanin vastaisten toimien ajan koittaneen ja toimivan avauskierroksena suorassa konfliktissa USA:n kanssa, Reuben Johnson kirjoittaa 1945-verkkojulkaisussa.
– Julkaisulle puhuneet tiedustelulähteet uskovat Kiinan pyrkivän toimimaan juuri näin kuuden kuukauden sisällä. Näiden lähteiden mukaan aikakehys johtuu Kiinan kommunistisen puolueen ylimmän johdon uskosta siihen, että USA:n hallinto ei joko halua tai pysty estämään Kiinan asevoimien hyökkäystä.
Kiinan vaihtoehdot
USA:n asevoimien everstiluutnantti (evp.) Chuck DeVoren mukaan Kiinalla on kolme mahdollista vaihtoehtoa toimilleen Taiwania vastaan.
Ensimmäinen vaihtoehto olisi Taiwanin täydellinen kauppasaarto ilman veren vuodatusta. Kiinan laivasto saartaisi saaren tiukasti. 90 prosenttia Taiwanin elintarvikkeista ja kaikki maakaasu toimitetaan laivoilla. Tällä tavalla saari näkisi nälkää kuukausien ajan.
Toinen mahdollisuus pitäisi DeVoren mukaan sisällään ohjusiskut, jotka horjuttaisivat Taiwanin puolustusta ja ylikuormittaisivat sen ohjuspuolustusjärjestelmät. Lisäksi hakkerit kaataisivat sähköverkot ja sulkisivat Internet- ja puhelinverkot. Samanaikaisesti 100 000 kiinalaissotilasta vyöryisi saaren rannoille.
Kolmannessa DeVoren listaamassa vaihtoehdossa – jota Johnson luonnehtii painajaiseksi ja tuomiopäivän skenaarioksi – Kiina yrittäisi vallata Taiwanin ja tuhota USA:n ja kaikkien Amerikan alueellisten liittolaisten puolustuspotentiaalin ohjusiskuilla. Samaan aikaan Pekingin 20 000 asepalvelusikäistä miestä, jotka mahdollisesti salakuljetettiin USA:han presidentti Joe Bidenin kaudella, aloittaisi hyökkäykset yhdessä meksikolaisten kartellien kanssa raja-asemia ja infrastruktuuria vastaan. Näin voitaisiin kiinnittää USA:n huomio muualle, ostaa aikaa hyökkäykselle Taiwaniin ja testata liittolaisten päättäväisyyttä.