Yhdysvaltain ohjushävittäjä USS Laboon partioi Punaisellamerellä. / AFP / LEHTIKUVA / ELEXIA MORELOS

”Tilanne pahenee”, näin hyökkäykset muuttavat meriliikennettä

Suezin kanavan läpi kulkevat kuljetukset joudutaan ehkä tilapäisesti lopettamaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Iranin tukemat Jemenin huthikapinalliset ovat iskeneet alkutalvesta lähtien ohjuksilla, lennokeilla ja pikaveneillä kansainvälistä meriliikennettä vastaan Punaisellamerellä.

Huthien mukaan iskuja jatketaan niin kauan kuin Israelin sotilasoperaatio on käynnissä Gazan kaistaleella. Liike on väittänyt kohdistavansa hyökkäyksensä Israeliin kytköksissä oleviin aluksiin, mutta myös muita kauppalaivoja on vaurioitettu.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Yhdysvaltain johtama kansainvälinen koalitio on torjunut hyökkäyksiä ja tehnyt vastaiskuja huthien sotilaskohteita vastaan.

Monet laivayhtiöt ilmoittivat loppuvuodesta ohjaavansa konttialuksiaan Suezin kanavan sijasta Afrikan ympäri, mikä lisää matka-aikaa ja kustannuksia. Tämä näkyy lopulta myös kuluttajien hintalapussa.

Ekonomistit ovat harmitelleet kriisiä, sillä globaalit toimitusketjut olivat juuri ehtineet palautua koronapandemian aiheuttamista häiriöistä. Moody’s-yhtiön mukaan lähes viidesosa Yhdysvaltain itärannikon viennistä kulkee tavallisesti Punaisenmeren ja Suezin kanavan kautta.

Washington Post -lehden mukaan taloudelliset vaikutukset ovat pitkälti kiinni siitä, kuinka kauan hyökkäykset tulevat jatkumaan. Autoyhtiöt Tesla ja Volvo ilmoittivat hiljattain sulkevansa tilapäisesti Saksassa sijaitsevat tehtaansa kuljetusten viivästymisen vuoksi.

– Tämä on merkki siitä, että tilanne menee pahempaan eikä parempaan suuntaan, Vespucci Maritime -konsulttiyhtiön johtaja Lars Jensen sanoo.

Hänen mukaansa sotilaallinen väliintulo eli ilmaiskut hutheja vastaan eivät ole ainakaan vielä rauhoittaneet tilannetta.

Viime päivinä ohjus on vaurioittanut muun muassa kreikkalaista Zografia-konttialusta ja amerikkalaista Gibraltar Eagle -alusta. Neljä pikavenettä lähestyi erästä kauppa-alusta tiistaina, mutta ne ajettiin pois käsiaseilla.

Osa asiantuntijoista uskoo Suezin kanavan liikenteen lähes loppuvan lähiaikoina. Sen kautta on kulkenut 10–15 prosenttia maailman öljykaupasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS