Vientivetoista palkkamallia vastustetaan yleensä argumentilla julkisen sektorin palkkakuopasta, joka uhkaa jäädä pysyväksi tai peräti ikuiseksi. Asian nostaa esille Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tilastojohtaja Mikko Mankki viestipalvelu X:ssä.
Hän tuo esille myös muutaman näkökulman asiaan liittyen, jotka osoittavat argumentin virheelliseksi.
– Keskiansiot ovat nousseet paikallishallinnossa (ent. kuntasektori, nyk. kunnat ja hv-alueet) 64,6 prosenttia vuodesta 2005. Yksityisellä sektorilla nousua on ollut vastaavasti 61,3 prosenttia.
Mankki perustaa tietonsa Tilastokeskuksen tilastoihin palkkojen kehityksestä vuosien 2005-2024 aikana. Tarkka tilasto on nähtävissä tämän jutun lopussa.
– Tilastot eivät tue väitettä julkisen sektorin hitaammasta palkkakehityksestä, Mankki huomauttaa.
Selvitysten mukaan julkisen sektorin palkkatasot ovat vastaavissa tehtävissä monesti korkeammat kuin yksityisellä sektorilla. Mankki muistuttaa, että asiaa on selvittänyt muun muassa KT Kuntatyönantajat muutama vuosi sitten.
Hänen mukaansa palkkojen lisäksi on syytä ottaa huomioon myös erot työajoissa.
– Jos huomioidaan esimerkiksi julkisen sektorin pidemmät vuosilomat ja tästä johtuvat isommat lomarahat, ero julkisen sektorin hyväksi kasvaa.
Vientivetoista palkkamallia vastustetaan yleensä argumentilla julkisen sektorin palkkakuopasta, joka uhkaa jäädä pysyväksi tai peräti ikuiseksi.
Muutama näkökulma asiaan. 1/3 pic.twitter.com/8NcNVW5YTd
— Mikko Mankki (@MikkoMankki) October 9, 2024
Keskiansiot ovat nousseet paikallishallinnossa (ent. kuntasektori, nyk. kunnat ja hv-alueet) 64,6 % vuodesta 2005. Yksityisellä sektorilla nousua on ollut vastaavasti 61,3 %. Tilastot eivät tue väitettä julkisen sektorin hitaammasta palkkakehityksestä. 2/3 pic.twitter.com/IuGgMZTnGT
— Mikko Mankki (@MikkoMankki) October 9, 2024