Työterveyslaitoksen tutkimushanke selvitti etätyön, koetun työympäristön, työhyvinvoinnin ja lyhyiden sairauspoissaolojen yhteyksiä erilaisissa toimistotiloissa.
Hybridityön myötä toimistotilojen merkitys ei ole vähentynyt, mutta se on muuttunut. Toimistotilat ja työtilakokemukset liittyvät kiinteästi valintaan etä- ja lähityön välillä.
Kielteisemmin työtiloja arvioivat henkilöt tekevät enemmän etätyötä ja haluavat todennäköisemmin myös lisätä sitä. Myönteisemmät kokemukset työpaikan tiloista ovat puolestaan yhteydessä parempaan työhyvinvointiin.
– Tutkimuksemme mukaan työrauha on toimistolle vetävä tekijä. Se tarkoittaa mahdollisuutta keskittyä työhön ilman suurempia häiriöitä ja keskeytyksiä. Toimistolla kannattaakin varmistaa keskittymismahdollisuudet, vaikka tiloilla haluttaisiin ensisijaisesti tukea kohtaamisia ja yhteistyötä, sanoo johtava tutkija Annu Haapakangas Työterveyslaitoksesta.
Tilojen suunnittelu ja rooli osana hybridityömallia
– Etä- ja lähityöprofiililtaan erilaisilla työntekijöillä on erilaisia tarpeita toimistotiloille, joten tilojen suunnittelua ja roolia tulisi pohtia osana organisaation hybridityömallia. Toimiston pitää tukea monenlaisia tehtäviä, ja tilojen tulee olla helppokäyttöisiä myös toimistolla harvemmin käyville, sanoo vanhempi asiantuntija Suvi Hirvonen Työterveyslaitoksesta.
Toimistotilojen kehittämistyön tueksi HERO-hanke on julkaissut Toimistotilat hybridityömallissa -kehittämiskartan. Kehittäminen vaatii yhteistyötä, joten kartan kehittämiskysymykset on suunnattu monille eri toimijoille: johdolle, henkilöstöhallinnolle, työympäristön suunnittelijoille ja kehittäjille sekä työterveysyhteistyöhön.
Hyvä työrauha toimistolla oli tutkimuksen mukaan yhteydessä vähäisempiin lyhyisiin sairauspoissaoloihin.
– Tulos sopii hyvin aiempaan tietoon avoimien toimistotilojen stressivaikutuksista. Merkittävää tässä tutkimuksessa oli, että työpaikan olosuhteilla todettiin yhteys sairauspoissaoloihin myös hybridityössä, jossa työpaikalla ollaan vähemmän, sanoo Haapakangas.
Tutkimushankkeessa seurattiin myös koronapandemian vaikutuksia etätyön määrään ja lyhyisiin sairauspoissaoloihin. Vaikka etätyö on vakiintunut osaksi työn tekemisen tapoja, lyhyiden (1–3 päivän) omailmoitussairauspoissaolojen esiintyvyys on säilynyt pandemiaa edeltäneellä matalalla tasolla. Etätyö ei siis ainakaan lisää tällaisia lyhyitä poissaoloja.