Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin 60 valtiolle ilmoittamat korkeat lisätullit astuivat voimaan keskiviikkona.
Maailman suurimmalle vientimaalle eli Kiinalle asetettiin 104 prosentin tariffit. Peking kieltäytyi perumasta omia vastatullejaan Valkoisen talon asettamaan määräaikaan mennessä.
Ajoneuvojen, puolijohteiden, teräksen ja alumiinin kaltaisten tuotteiden osalta tullimaksut ovat pienempiä. Kiinan johto ei ole osoittanut perääntymisen merkkejä vaan vakuuttaa taistelevansa ”loppuun asti”.
Monien analyytikoiden mukaan kauppasota tulee kuitenkin iskemään kovaa ja voi pakottaa Kiinan järjestämään uudelleen koko kansantaloutensa. Jatkossa kasvua olisi haettava kotimaisesta kulutuksesta.
Käytännössä jo noin 35 prosentin tariffit pyyhkivät pois kaikki kiinalaisyritysten voittomarginaalit Yhdysvaltoihin tai Kaakkois-Aasian kohdistuvassa viennissä.
– Tämän ylittävät tariffit ovat vain symbolisia, Eurasia Groupin asiantuntija Dan Wang sanoo BBC:lle.
Kiina tuskin pystyy pitämään kiinni viiden prosentin kasvutavoitteestaan vientimarkkinoiden sulkeutuessa. Koronapandemian jälkeen viennin osuus maan talouskasvusta on ollut 20–50 prosentin luokkaa.
Pörssikurssit ovat jatkaneet laskuaan tariffien voimaantulon jälkeen. Kommunistipuoluetta lähellä olevan pekingiläisen CCG-ajatuspajan varapuheenjohtaja Victor Gao varoittaa, etteivät korkeat tariffit tuo teollisuustyöpaikkoja takaisin Yhdysvaltoihin. Hänen mukaansa Valkoinen talo toimii kuin härkä posliinikaupassa.
– Presidentti Trumpin ja hänen hallintonsa on herättävä käyttämään taas järkeään sen sijaan, että ne kiusaisivat täydellä voimalla Kiinaa ja niin monia muita valtioita, Gao sanoo.
Hän vakuuttaa, ettei Kiinan hallitus tule tekemään kompromisseja maailmankaupassa käynnistyneessä ”totaalisessa sodassa”.
– Kiinassa ei ole esiintynyt paniikkishoppailua, mutta Yhdysvalloissa näin on jo käynyt suuressa mittakaavassa, Victor Gao toteaa.
LUE MYÖS:
”Kiinan kommunistinen puolue ei ehkä selviä tästä shokista” (VU 9.4.2025)