Venäjän vetäytyminen Hersonista on suurin nöyryytys Venäjälle sitten Kiovan valtaamisen epäonnistumisen. Näin arvioi Slate-julkaisussa kansainvälisiin suhteisiin ja sotahistoriaan erikoistunut toimittaja ja kirjailija Fred Kaplan. Vaikka vetäytyminen Hersovista saattaa merkitäkin käännekohtaa kohta yhdeksän kuukautta kestäneessä sodassa, ei taisteluille kuitenkaan toistaiseksi näy loppua, Kaplan kirjoittaa.
Ukrainalle kuuluva Herson oli yksi niistä alueista, jotka Vladimir Putin laittomasti liitti Venäjään syyskuussa. Venäläisjoukkojen poistuminen kaupungista on siis symbolinen tappio Venäjälle, osoittaen Putinin imperialististen suunnittelmien onttouden, Kaplan kirjoittaa Slatessa.
Kyse on kuitenkin myös sotilaallisesta tappiosta. Venäjällä ei vetäytymisen myötä enää ole vakavasti otettavaa sotilaallista läsnäoloa Dnepr-joen länsipuolella. Tällä hetkellä tappioiden, heikkojen varusteiden ja kokemattomien alokkaiden koettelema Venäjä ei kykene vastahyökkäykseen, arvioi Kaplanin haastattelema tunnettu Venäjä-tuntija Mark Galeotti.
Galeottin mukaan Venäjällä tuskin on mahdollisuutta uusiin merkittäviin hyökkäyksiin ennen kuin vastaan kevään päätyttyä, jolloin se on pystynyt muodostamaan ja varustamaan uusia joukkoja.
Hersonin tappio ei kuitenkaan merkitse loppua sodalle, Kaplan kirjoittaa. Venäjä saattaa nyt keskittää voimansa Donbasin alueelle, jossa taistelut jatkuvat kiivaina. Venäjällä on lisäksi yhä runsaasti ohjuksia ja muuta tulivoimaa, joita se voi käyttää iskekäkseen Ukrainan kaupunkeihin ja infrastruktuuriin.
Putinin suunnitelmana vaikuttaisi Kaplanin mukaan nyt olevan Ukrainan ja sen liittolaisten pakottaminen tulitauon kannalle jatkamalla ohjusiskuja ja laskemalla kylmän talven varaan. Toistaiseksi suunnitelma vaikuttaisi kuitenkin epäonnistuvan, ja ukrainalaisten taistelutahto on pysynyt korkealla, Kaplan toteaa.
Samalla toimittaja kuitenkin huomauttaa, ettei Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi enää aikaisemmin tällä viikolla pitänyt Venäjän vallanvaihtoa rauhanneuvottelujen ehtona. Venäjä ei Kaplanin mukaan kuitenkaan ole suostumassa Ukrainan muihin ehtoihin, joita ovat muun muassa Ukrainan suvereniteetin kunnioittaminen ja sotarikollisten saattaminen vastuuseen, mutta ”ulkopuolisen tarkkailijan silmissä ehdot vaikuttavat järkeviltä”.
– Jos Putin yllättäen suostuisi rauhanneuvotteluihin, tarjoaisi hänen joukkojensa vetäytyminen Hersonista siihen mahdollisuuden. Jos osapuolet jonain päivänä suostuvat tulitaukoon, olisi Dnepr-joki luonnollinen demarkaatiolinja, Kaplan arvioi.
Tällä hetkellä rauhanneuvotteluja ei kuitenkaan ole näköpiirissä, Kaplan kirjoittaa. Ukraina uskoo olevansa voitolla, eikä Putin vielä koe olevansa tappiolla.