Valkoisen talon korkea virkamies on ehdottanut Kanadan erottamista Five Eyes -tiedusteluyhteisöstä osana Donald Trumpin ja hänen hallintonsa pohjoista naapuria kohtaan harjoittamaa painostusta. Valkoisen talon strategiapäällikkö Peter Navarron ideasta kertoo Financial Times.
Five Eyes on maailman vaikutusvaltaisin tiedusteluyhteisö, joka jakaa huomattavan määrän hankkimaansa tiedustelutietoa keskenään ja koordinoi yhdessä operatiivista toimintaansa. Siihen kuuluvat Yhdysvaltojen ja Kanadan lisäksi Britannia, Australia ja Uusi-Seelanti. Yhteensä liittoumaan kuuluu näistä valtioista 21 tiedustelupalvelua ja viranomaista.
Trump hämmästytti Yhdysvaltojen liittolaisia, kun hän virkakautensa aluksi teki Kanadasta Meksikon ohella ensimmäisen suuren tullimaksujen kohteen ja väitti, ettei pohjoinen naapuri tee tarpeeksi estääkseen siirtolaisten ja huumeiden pääsyn Yhdysvaltoihin. Todellisuudessa leijonanosa huumeista ja laittomista siirtolaisista tulee Yhdysvaltoihin etelästä Meksikon rajan yli.
Trump on väläytellyt Kanadan liittämistä Yhdysvaltojen osavaltioksi ja luvannut asettaa Kanadasta Yhdysvaltoihin suuntautuvalle tuonnille 25 prosentin tullimaksun, kun virkakauden aluksi päätetty kuukauden lykkäys päättyy 4. maaliskuuta. Kanadan pääministeri Justin Trudeau on väistymässä. Hänen toimikautensa päättyy 9. maaliskuuta.
Tilanteeseen perehtyneet FT:n lähteet kertoivat, että strategiapäällikkö Navarro, jolla on läheisen Trump-suhteensa vuoksi vaivatonpääsy Oval Officeen, väittää, että Yhdysvaltojen pitäisi lisätä Kanadaan kohdistuvaa painostusta häätämällä maa Five Eyes -ryhmästä. Financial Timesin tavoittelema strategiapäällikkö Navarro ei vastannut kommenttipyyntöihin, mutta kommentoi artikkelin julkaisun jälkeen, että ajatus Kanadan heittämisestä ulos olisi ”hullu”. Valkoinen talo ei vastannut yhteydenottopyyntöihin. Justin Trudeaun esikunta sekä Kanadan tiedustelupalvelu CSIS kieltäytyivät kommentoimasta.
Five Eyes on tiedusteluyhteisönä peruja ajalta jolloin liittoutuneet olivat voittaneet toisen maailmansodan, mutta tilalle astui pian kylmä sota. Yhteistyö alkoi siitä, kun amerikkalaiset ja brittiläiset koodinmurtajat työskentelivät yhdessä natsi-Saksan salaisen viestinnän murtamiseksi toisen maailmansodan aikana, ja se laajennettiin koskemaan muita liittolaisia vuonna 1956.
Yksi esimerkki tiedusteluyhteisön tiiviistä suhteesta on CIA:n johtama Pine Gap -satelliittiasema Keski-Australiassa, joka on tärkein Kiinaa koskevan tiedustelutiedon keruupaikka.
Entinen CIA:n työntekijä Dennis Wilder sanoi FT:lle, että Five Eyes on maailmanhistorian ylivoimaisesti menestyksekkäin tiedustelutietojen jakamista koskeva järjestely.
– Jos nämä vuosikymmeniä vanhat sopimukset katkeaisivat, vastustajamme Moskovassa, Pekingissä, Teheranissa ja Pjongjangissa hurraisivat, Wilder sanoi.
Vaikka Kanada ja Uusi-Seelanti toimittavat tiedustelutietoa vähemmän kuin Yhdysvallat, Britannia ja Australia, minkä tahansa jäsenen erottaminen herättäisi kritiikkiä muiden liittolaisten ja myös tiedusteluviranomaisten taholta Washingtonissa ja muualla.
Eräs Five Eyes -yhteisön virkamies sanoi, että Kanadan erottaminen vuosikymmeniä vanhasta verkostosta olisi hyvin vaarallista.
– Kun katson, millaisia uhkia on ja tulee olemaan vastassa, me todellakin tarvitsemme kaikki kumppanit, jotka voimme saada, tiedusteluvirkailija sanoi.
Kanadan turvallisuuspalvelun (CSIS) entinen analyytikko Phil Gurski ihmetteli FT:lle, mitä ulospotkimishuhujen taustalla oikein on. Hän muistutti, että vaikka Kanada on pienempi kumppani, toimii liittouma tehokkaasti ja Kanada jakaa siinä missä muutkin. Miksi Kanadaa siis rangaistaisiin?
Jopa Valkoisen talon entinen strategi Steve Bannon, joka auttoi Trumpia voittamaan vuonna 2016 sanoi, että Kanadan on ymmärrettävä, että Trumpin puheet Kanadan liittämisestä Yhdysvaltoihin eivät ole mikään trollaus, vaan Trump on tosissaan. Bannonin mukaan Kanadalla ei olisi resursseja puolustautua, kun Kiina petaa omaa nousuaan arktiseksi suurvallaksi. Bannonin mukaan kaikki toimet Kanadan häätämiseksi Five Eyes -yhteisöstä kuitenkin toimisivat tarkoista vastaan ja lähinnä vahingoittaisivat Yhdysvaltoja.
– Kanada painii paljon kokoaan suuremmassa sarjassa. Jos tarkastellaan sotahistoriaa, Kanada on ollut paras liittolaisemme, Bannon sanoi.
Valkoisen talon uusi strategi Peter Navarro toimi Trumpin ensimmäisellä kaudella Valkoisen talon kaupallisena neuvonantajana. Hän sai neljän kuukauden vankeustuomion kieltäydyttyään todistamasta Yhdysvaltain kongressille, joka tutki Capitol-rakennuksen tammikuussa 2021 tapahtunutta valtausta. Navarro suoritti tuomion Miamin liitovaltion vankilassa, ja Trump pitää häntä yhtenä lähipiirinsä lojaaleimmista.