Koronarokotevahingot ovat Suomessa olleet lieviä, kertoo Turun Sanomat. Lääkevahinkovakuutusyhtiölle oli syyskuun loppuun mennessä tehty yhteensä 2592 koronarokotteeseen liittyvää vahinkoilmoitusta. Korvauksia yhtiö on maksanut 762 ilmoittajalle, eli noin 29,4 prosentille vahinkoilmoituksen tehneistä. Valtaosa, eli noin 70,6 prosenttia, on saanut yhtiöltä kielteisen päätöksen.
Yleisin korvausperuste, tilapäisestä haitasta maksettu korvaus, kattaa noin 65 prosenttia kaikista maksetuista korvauksista.
Lääkevahinkovakuutusyhtiön toimitusjohtaja Tiina Hellgrén kertoo TS:lle keskimääräisen maksetun korvauksen olleen noin 3700 euroa korvauksensaajaa kohden. Maksettujen korvausten kokonaismäärää yhtiö ei kerro.
– Korvauksia maksetaan hakemuksensaajille useammissa erissä, mistä syystä tähän mennessä maksetut korvaukset eivät kerro kokonaiskuvaa asiasta, toimitusjohtaja Hellgrén sanoo.
Mikäli rokotteen aiheuttamat oireet ovat kestäneet vähintään kaksi viikkoa tai mikäli haitan aiheuttamat sairaanhoitokulut tai ansionmenetys on ylittänyt 85 euroa, maksaa lääkevahinkovakuutusyhtiö korvauksen.
Korvauksiin ovat oikeuttaneet allergiset reaktiot, sydän- ja verisuonioireet sekä yleisoireet ja paikallisreaktiot. Lääkevahinkovakuutusyhtiölle ei ole tehty ilmoituksia vakavista tai tuntemattomista haittavaikutuksista.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 85,8 prosenttia väestöstä, toisen rokotteen yli 84 prosenttia väestöstä ja kolmannen lähes 65 prosenttia.
THL suosittelee nyt koronarokotteen syystalven tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville täysi-ikäisille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Tehosteannoksen ottamisen kannalta ei ole merkitystä, kuinka monta tehosteannosta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on sairastanut koronan.