Katujengitilannetta Turussa ja muissa suomalaiskaupungeissa on saatu rauhoitettua lukuisilla eri keinoilla, kertoo Lounais-Suomen poliisin Ennalta estävän toiminnan -yksikön komisario Juhani Malmberg Turun Sanomille.
Lounais-Suomessa alle 18-vuotiaiden tekemät pahoinpitelyt ovat lähes kolminkertaistuneet viimeisen kolmen vuoden aikana. Positiivistakin muutosta on kuitenkin saatu aikaan: Turussa erään katujengin toiminta saatiin kitkettyä johtohahmoihin vaikuttamalla.
Malmbergin mukaan avainasemassa oli laadukas ja nopea esitutkinta.
– Jollain tavalla saatiin tiettyihin henkilöihin vaikutettua, että onko se jengimaailma lopulta niin hyvä asia, Malmberg kertoo.
Myös erilaiset pakkokeinot sekä ripeä oikeuskäsittely auttavat jengien kitkemisessä. Kouluissa toimiviksi keinoiksi on taas havaittu laillisuuskasvatus ja henkilökunnan koulutus tilanteisiin puuttumiseksi.
Tärkeää olisikin myös osallistaa poliisin lisäksi muita toimijoita, kuten kouluja, kuntia ja hyvinvointialueita.
– Poliisi on vain pieni osa rikostorjunnassa. Itse asiassa siinä vaiheessa kun nuori joutuu poliisin kanssa tekemisiin, on mennyt jo moni asia pieleen, arvelee Poliisihallituksen poliisitarkastaja Pekka Heikkinen.
Heikkinen arvioi, että tähän asti yhteiskunta on kuitenkin hukannut aikaa väittelyyn siitä, ovatko katujengit jengejä vai eivät. Tosiasia kuitenkin oli, että kaupungeissa oli nuorten miesten ryhmiä, jotka aiheuttivat ongelmia.
Huomio keskittyi kuitenkin siihen, täyttyvätkö katujengiksi kutsumisen kriteerit.
– Merkitystä on kuitenkin sillä, että kun ongelma on tunnistettu, niin siihen on puututtava, Heikkinen linjaa.
Tärkeäksi syyksi jengiytymiskehityksen takana Heikkinen näkee nuorten näköalattomuuden. Ilmiö korostuu perheissä, joissa nuorten kasvua ei tueta ja joissa he joutuvat kokemaan lähisuhdeväkivaltaa ja päihteidenkäyttöä. Erityisen alttiita toimettomaksi joutumiselle ovat Heikkisen mukaan maahanmuuttajanuoret, jotka hakevat myös herkästi toisistaan turvaa.
Tilannetta ei auta sosiaalinen media, jossa nuorelle esitetään vaikutelmaa siitä, millainen hänen pitäisi olla.
– Jos naapurin kaveri on huumediileri, jolla on hieno merkkikello ja hieno auto, totta kai se on nuorelle idoli, Heikkinen harmittelee
Heikkinen kertoo nuorten joukossa olevan myös niitä, joiden pahoinvointi on edennyt niin pitkälle, etteivät he enää välitä tekojensa seurauksista. Nuori voikin ajautua varastamaan ikätoverilta merkkivaatteita ja kännyköitä tajuamatta, että saattaa jopa syyllistyä ryöstöön.
– Mitä enemmän välinpitämättömyyttä kertyy, sitä enemmän syntyy myös vakavia tilanteita, Heikkinen tiivistää.