Tuho satelliittikuvissa: Iranin ohjusten tarkkuus yllätti

Iran valikoi kohteensa tarkasti ja osui.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Satelliittikuvat vaikuttavat tukevan väitteitä siitä, että Iran pyrki valikoimaan ohjusiskunsa kohteet niin, että etenkin amerikkalaisuhreilta vältyttäisiin. Iranin vallankumouskaarti ampui tiistain ja keskiviikon välisenä yönä ballistisia ohjuksia Ain al-Asadin ja Erbilin lentotukikohtiin Irakissa. Hyökkäykset olivat kosto Quds-joukkoja komentaneen Qassem Suleimanin surmanneesta amerikkalaisesta lennokki-iskusta.

Planet Labsin kuvia iskujen jäljistä löytyy Military Timesin ja War Zonen sivuilta. Täyden resoluution satelliittikuva tukikohdasta keskiviikkona löytyy tämän linkin takaa. Middlebury Institute of International Studies at Monterey -yliopiston alustavan arvion mukaan kuvat osoittavat iskujen tuhonneen tarkasti useita rakennuksia Ain al-Asadin tukikohdassa. Tästä huolimatta iskuissa ei menehtynyt yhtäkään amerikkalaista tai irakilaista sotilasta. War Zonen mukaan kohteiden huolellinen valinta kertoo siitä, että Iran luottaa ohjustensa tarkkuuteen. Ohjuksia ammuttiin Irakin ja Yhdysvaltojen julkisuuteen antamien tietojen perusteella vähintään 15 ja enintään 22. Osa ohjuksista ei kuitenkaan ilmeisesti päässyt maaleihinsa saakka.

Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja, kenraali Mark Milley on kaikesta huolimatta toppuutellut väitteitä siitä, että Iran pyrki rajoittamaan iskujensa aiheuttamia vahinkoja.

– Sen perusteella mitä näin ja tiedän, he pyrkivät aiheuttamaan rakenteellisia vahinkoja, tuhoamaan kulkuneuvoja, varusteita ja lentokoneita sekä tappamaan henkilöstöä. Tämä on minun henkilökohtainen arvioni, Milley kommentoi.

Hän selitti henkilövahinkojen puuttumista tarkemmin määrittelemättömillä puolustustoimilla ja -tekniikoilla sekä ennakkovaroituskyvyillä ja oikea-aikaisilla tiedustelutiedoilla.

Arvostetun MIT-yliopiston kansainvälisen turvallisuuden professori Vipin Narangin mukaan tärkein huomio Iranin iskusta on ammuttujen ballististen ohjusten tarkkuus.

– On pakko ajatella, että jopa Iran oli yllättynyt ja huojentunut, hän sanoo.

Narang toteaa, että ohjusten tarkkuuden ”vallankumous” on todellisuutta eikä enää Yhdysvaltain monopoli.

– Tällä on valtavia vaikutuksia moderneihin konflikteihin ja rajattuun sodankäyntiin.

Narang on jakanut Twitterissä Middlebury Instituten professorin ja aseasiantuntija Jeffrey Lewisin arvion satelliittikuvista. Lewis toteaa, että iranilaiset eivät ”ampuneet ohi”.

– Näihin rakennuksiin osuttiin melkoisen tarkasti.

https://twitter.com/rabrowne75/status/1215031567887872000?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1215031567887872000&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thedrive.com%2Fthe-war-zone%2F31769%2Fsatellite-images-show-the-aftermath-of-irans-missile-strikes-on-al-assad-air-base-in-iraq

https://twitter.com/NarangVipin/status/1215164268779208704

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)