Heillä on usein rikostaustaa. He viestittelevät Telegramissa ja käyttävät sen salattujen viestien ominaisuutta, jolla viestit poistuvat itsestään.
He perustavat Revolut-pankkitilejä ja lainaavat niitä toisilleen. He käyttävät toisia ihmisiä rahakuriireina, jotka nostavat käteisvaroja eri ihmisten pankkitileiltä. Ylemmän tason toimijat saavat suorituksia kryptovaluutoissa.
He ovat usein melko nuoria, 18–25-vuotiaita, ja toiminta alkaa vaarattomammista tehtävistä.
Tämä kaikki tiedetään sen ansiosta, että parikymppisen Sergejs Hodonovičsin saamat ohjeet poistuivat salattujen viestien mukana, mutta hän kirjoitti ne paperille – ja hukkasi paperin ollessaan tehtävällä valokuvaamassa Lielvārden lentotukikohtaa.
The Insiderin, Re:Baltican ja Delfin yhteistyöartikkeli piirtää yksityiskohtaisen kuvan yhdestä Latviassa toimineesta ja kiinni jääneestä sabotaasiverkostosta. Vyyhti alkoi purkautua, kun lentotukikohdan lähellä asuva ihminen löysi Hodonovičsin hukkaaman lapun, ja Hodonovičs pidätettiin keväällä 2023.
Hodonovičs tunnusti, että oli tutustunut värvääjään nimeltä Gļeb etsiessään Telegram-kanavilta kannabiskauppiasta. Ensimmäisellä tehtävällään hänet lähetettiin Latvian pääkaupungista Riiasta Viron pääkaupunkiin Tallinnaan venäjänkielisen 18-vuotiaan pojan kanssa. Heidän tehtävänään oli töhriä uhkaava viesti Naton kyberturvallisuuskeskuksen aitaan. Tästä maksettiin 400 euron palkkio.
Gļeb sai itselleen Hodonovičsin värväämisestä Tallinnaan töhrijäksi sadan euron korvauksen. Gļebin toimenkuvaan kuului myös rahakuriirien eli muulien etsiminen. Kerran Hodonovičs auttoikin Glebiä tässä ja haki taksilla Tallinnasta Latviaan kassillisen käteistä rahaa joltain tuntemattomaksi jääneeltä ihmiseltä.
Kun Latvian turvallisuuspalvelu VDD kuulusteli Gļebiä, tämä myönsi järjestelleensä erilaisia keikkoja, joiden vakavuus vaihteli aidan töhrimisen kaltaisesta vandalismista tuhopolttoihin. Keikkoja tehtiin myös Ukrainassa jo niinkin aikaisin kuin tammikuussa 2022. Hodonovičsin kanssa aitaa töhrimässä ollut Ivan-niminen nuorukainen kertoi olleensa Kiovassa tuhopolttotehtävällä: tarkoituksena oli heittää polttopullo sotilasrakennuksen tuuletuskanavaan. Ivan kuitenkin jänisti, sytytti vain rakennuksen ulkoseinän, ja palasi bussilla Latviaan.
Kun Hodonovičsin surullisenkuuluisalle kuvaamistehtävälle sotilastukikohtaan värvännyt Martins Griķis jäi kiinni, hän kertoi kuulusteluissa, ettei värvääminen ollut aivan yksinkertaista. Luotettavaa väkeä ei löytynyt joka oksalta. Toisinaan värvätyt katosivat heti tehtävänannon saatuaan. Eivätkä kaikki suostuneet kaikkeen: Griķisin näkemyksen mukaan toimintaa helpotti, jos värvätyllä oli jo valmiiksi rikostaustaa.
Griķis itse oli aloittaessaan joutunut toimittamaan värvääjälleen, Alexander-nimiselle miehelle, passikuvan ja lyhyen cv:n. Hän tiesi kertoa, että Alexander oli etsinyt ihmisiä sytyttämään tulipaloja Ranskassa. Olipa Alexander käyttänyt Griķisin pankkitiliäkin – korvausta vastaan tietysti.
Alexanderista jäi sabotaasiringin tapauksen esitutkinta-aineistoon tutustuneille toimittajille mielikuva, että tämä oli jonkinlainen päällikkö. Mies ei jäänyt kiinni, eikä hänestä tiedetä varmuudella edes sitä, oliko tämä puhunut totta kertoessaan Griķisille olevansa 25-vuotias Vadim Ukrainan Dniprosta.
Toiminnan taustalla on Venäjän sotilastiedustelu GRU – tähän johtopäätökseen tulivat Latvian tiedusteluviranomaiset. Tapauksen syyttäjä Salvis Skaistais huomautti, että Griķis ja Hodonovičs tunnustivat harjoittaneensa vakoilua Venäjän tiedustelun laskuun. Syytäjän näkemyksen mukaan he siis tiesivät, kenelle työskentelivät. Kiovassa tuhopolttokeikalla kipaissut nuorukainen Ivan puolestaan väitti olettaneensa, että Alexander oli tavanomainen rosvo tai muu gangsteri.
Ehkä Alexander ei ollut GRU-upseeri, vaan yksi lenkki pitkällä matkalla kohti toiminnan aloittajia. Turvallisuuspalvelu VDD:n päällikkö Normunds Mežviets sanoi, että pitkät ketjutukset ovat Venäjän tiedustelutoiminnalle tyypillisiä. Niiden tarkoitus on nimenomaan hankaloittaa jäljille pääsemistä.
Lue myös:
Ukrainassa toimineet sabotöörit saivat tarjouksensa pimeän verkon kautta
Se alkoi jo syksyllä: Viro huomasi, miten Venäjän sabotaasi kiihtyy