Jos sähkön hintaa vertaa koronapandemiaa edeltäneen vuoden 2019 samaan ajankohtaan, tukkuhinnan nousu oli lähes viisinkertainen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Tukkusähkön hinta kolminkertaistunut vuodessa

Kuluttajan hinnassa nousu näkyy viiveellä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tukkusähkön Suomen aluehinta oli sähköpörssi Nord Poolissa heinä-syyskuussa 2022 ennätyskorkea, 22 snt/kWh. Hinta lähes kolminkertaistui vuodentakaiseen nähden, kertoo Tilastokeskus.

Jos hintaa vertaa koronapandemiaa edeltäneen vuoden 2019 samaan ajankohtaan, sähkön tukkuhinnan nousu oli lähes viisinkertainen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tukkuhinta ei kuitenkaan kokonaisuudessaan siirry tuottajan kassaan tai kuluttajan hintaan, koska sähkön tuottajat suojaavat myyntihintaansa ja toisaalta vähittäiskauppiaat suojaavat ostohintaansa johdannaisilla.

Suojaukset mahdollistavat sähkön myynnin kiinteähintaisin sopimuksin, jolloin tukkusähkön hinnan muutokset vaikuttavat viiveellä kuluttajahintoihin.

Tukkuhinnan roimasta nousuista huolimatta omakotitalossa asuvat sähkölämmittäjät maksoivat sähköstään heinä-syyskuussa keskimäärin 8,54 snt/kWh eli 40 prosenttia enemmän vuoden takaiseen verrattuna.

Vähän sähköä käyttävien kuluttajien hinta oli 12,66 -15,17 snt/kWh. Nousua vuodentakaiseen oli keskimäärin 50-60 prosenttia. Tuoreimpien lokakuun tietojen mukaan sähköenergian hinta nousi kotitalousasiakkailla syyskuun hintaan nähden 27-38 prosenttia.

Yksittäisen kuluttajan tilanne vaihtelee paljon. Hyvinkin edullisia kiinteähintaisia sopimuksia on vielä voimassa, kun taas katkolla olleet sopimukset ovat vaihtuneet historiallisen kalliisiin kiinteähintaisiin ja toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin tai tukkuhinnan vaihtelua seuraaviin pörssisähkösopimuksiin.

Sähkön siirtohinnat laskivat 1-2 prosenttia kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä vuodentakaisesta.

Sähkön kokonaishinta kotitalouskäyttäjälle siirtomaksuineen ja veroineen vaihteli kulutusluokasta riippuen 16-27 snt/kWh. Korotusta edellisvuoteen oli 18-23 prosenttia. Lokakuun raju sähköenergian hinnan nousu nosti vuosimuutoksen 45-49 prosenttiin.

Vähittäismarkkinoilta sähköä hankkivien yritys- ja yhteisöasiakkaiden sähkön hinta nousi ripeästi pörssihintojen vanavedessä. Vuoden kolmannella neljänneksellä sähkön kokonaishinta oli kulutusluokasta riippuen 34-140 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin.

Pienimmissä käyttäjäluokissa hinnat nousivat edelleen lokakuussa 8-13 prosenttia syyskuun hintaan verrattuna. Suurimmissa käyttöluokissa hinnat laskivat 30 prosenttia, mikä johtui siitä, että sähkön tukkuhinta lähes puolittui syyskuun tasosta.

Maakaasun hinnan nousu siirtyy sähkön hintaan

Sähkön tukkuhintaan vaikuttaa merkittävästi maakaasun hinta, koska pörssissä sähkön hinta määräytyy käytössä olevan kalleimman tuotantotavan mukaan.

Kaasun hinta lähti nousuun jo kesällä 2021, kun kaasun ja muiden energiahyödykkeiden kysyntä elpyi pandemian jälkeen mutta tarjontaa oli odotettua vähemmän.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa ja Suomessa itärajan kaasuhanojen sulkeminen toukokuussa ovat entisestään lisänneet epävarmuutta kaasun riittävyydestä talven yli ja nostaneet hintoja.

Vuoden kolmannella neljänneksellä maakaasun veroton hinta suurille maakaasun käyttäjille oli 138 e/MWh, kun se vuotta aiemmin oli 40 e/MWh.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)