Saksalaisvalmisteinen Taurus-risteilyohjus. AFP / LEHTIKUVA / SEBASTIAN PIEKNIK

Tuleva Saksan hallitus voi antaa Ukrainalle Taurus-ohjuksia

Roderich Kiesewetterin mukaan uusi hallitus tulee olemaan päättäväisempi pitkän kantaman aseista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksan seuraavan todennäköisesti keskustaoikeistosta ja sosialidemokraateista koostuvan hallituksen odotetaan ottavan tiukemman kannan Ukrainan sotilaalliseen apuun, erityisesti pitkän kantaman aseisiin, kirjoittaa Ukrinform.

Vaalivoittaja kristillisdemokraatteja edustava liittopäiväedustaja, ulkoasiainvaliokunnan jäsen Roderich Kiesewetter toteaa Ukrinformille, että ”ensinnäkin tarvitsemme vahvan liittouman, joka ymmärtää, mikä on vaakalaudalla – nimittäin rauha, vapaus ja Euroopan itsemääräämisoikeus”.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Toivon, että teemme kaikkemme varmistaaksemme, ettei Eurooppaa tai Ukrainaa uhrata (Donald) Trumpin ja (Vladimir) Putinin etujen vuoksi, Kiesewetter sanoo.

Kysyttäessä, voisiko SPD:n rooli koalitiossa estää Taurus-ohjusten siirtoa Ukrainaan – ottaen huomioon, että nykyinen sosialidemokraattinen liittokansleri Olaf Scholz on estänyt päätöksen – Kiesewetter ilmaisi luottamuksensa siihen, että CDU:n johtaja Friedrich Merz pysyy tiukasti kannassaan. Merz on kannattanut pitkää Taurusten antamista Ukrainalle.

Kiesewetter korosti myös tarvetta aloittaa Taurus-järjestelmän koulutus mahdollisimman pian, jotta ohjuksia voitaisiin antaa Ukrainalle tarvittaessa. Lisäksi hän vaati Ukrainan ilmapuolustuksen välitöntä vahvistamista.

– Loppujen lopuksi puolustusministeri Boris Pistorius (SPD) on johdonmukaisesti tukenut Taurus-ohjusten siirtoa, Kiesewetter muistutti.

Hän lisäsi toivovansa, että Pistoriuksella olisi enemmän vaikutusvaltaa omassa puolueessaan, ”koska hänellä ei ole siteitä Moskovaan”, toisin kuin monilla johtavilla SPD-poliitikoilla.

Kiesewetter korosti myös, että Nato-jäsenyys – ei rauhanturvajoukkojen lähettäminen – olisi paras turvallisuustakuu Ukrainalle.

Hän varoitti, että Putin ei missään tapauksessa saa sanella, kuinka rauha Ukrainassa varmistetaan sodan päätyttyä. Sekä Ukrainan että Euroopan vahvistamisen ja vakauttamisen on säilyttävä ensisijaisena tavoitteena.

– Ukraina ansaitsee suurimman tunnustuksen siitä, mitä se on kestänyt vuoden 2014 jälkeen, ja ponnisteluistaan rauhan puolustamiseksi, Kiesewetter totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS