Tulli keräsi veroja vuonna 2024 yhteensä yli 260 miljoonan euron edestä.
Suurin osa Tullin kantamista veroista tuli tullimaksuista, joita kerättiin viime vuonna yhteensä noin 184 miljoonaa euroa. EU:lle tilitettiin tullimaksuista 138 miljoonaa euroa, ja Suomelle jää kokonaissummasta palkkiona 25 prosenttia. Valtion kassaan kertyi siis 46 miljoonaa euroa. Tullimaksujen määrä laski 32 miljoonaa euroa eli 14,9 prosenttia vuodesta 2023, mikä johtui tuonnin arvon ja määrän laskusta.
Lisäksi Tulli keräsi vuonna 2024 noin 30 miljoonaa euroa maahantuonnin arvonlisäveroa, mikä on kahdeksan miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2023. Vastaavasti väylämaksuja kannettiin 46 miljoonaa euroa, jossa on kolme miljoonaa euroa vähennystä vuoteen 2023. Palvelumaksuja ja muita satunnaisia tuottoja kannettiin kolme miljoonaa euroa. Määrä vastaa edellisenä vuonna kannettua määrää.
Tullin verotustoimenpiteet kohdistuvat tavaroihin ja tavaravirtoihin.
– Tullilla on kontrolli maahantuotavaan tavaraan eikä tullattava tavara pääse eteenpäin rajaa ylitettäessä, ellei yritysasiakas ole Tullin luottoasiakas tai käteisasiakas, joka maksaa verot ja maksut käteisellä. Luottoasiakkaalla on Tullin myöntämä lupa, jossa arvioidaan asiakkaan taloudellinen riski ja määrätään vaadittavat vakuudet. Henkilöasiakkaat taas maksavat verot ja maksut heti tullauksen yhteydessä, Juha H. Lempiäinen sanoo tiedotteessa.
Suomi kuuluu osaksi EU:n tulliliittoa, ja tulliselvityksen keinoin toteutetaan EU:n kauppapolitiikkaa. Tullimaksut ovat osa Euroopan unionin omia varoja, ja niillä voidaan myös kontrolloida ja rajoittaa Euroopan unionin ulkopuolelta tuotavia tavaroita ja turvata EU:n sisäkauppaa.
– Tarkoituksena on varmistaa tasapuoliset kilpailuedellytykset ja sujuvat tullipalvelut asiakasyrityksillemme. Suomen tullin strategiaan perustuva tavoite on torjua säännösten vastainen ulkomaanliikenne ja mahdollistaa laillisen tavarakaupan sujuvuus, Lempiäinen kertoo.