Tuliaisiksi kukkia ja kinkkua, itselle hieman tupakkaa ja timantteja sekä mukana lemmikki ja lääkkeitä. Saako tuoda, pitääkö tullata?
Kannattaa selvittää, ja mielellään etukäteen, koska ulkomailta ei voi tuoda Suomeen mitä tahansa ja kuinka paljon tahansa. Useiden eri tavaroiden maahantuonti Suomeen on rajoitettua, luvanvaraista tai jopa kiellettyä. Merkitystä on myös sillä, mistä Suomeen tulee.
– Ohjeemme Suomeen tulijalle on yksinkertainen ja helppo toteuttaa: tutustu aina etukäteen tuontirajoituksiin esimerkiksi Tullin verkkosivuilla. Näin voit välttyä yllätyksiltä, neuvoo tulliylitarkastaja Niina Taimela tiedotteessa.
Tuontirajoitukset ja -ehdot kannattaa tarkistaa etukäteen ainakin näistä
• Lääkkeet
Lääkkeiden maahantuonnin rajoitukset riippuvat siitä, onko kyseessä suomalaisen luokittelun mukaan itsehoitovalmiste, reseptilääke, huumausainelääke vai eläinlääke ja oletko tulossa Eta-maasta tai Eta-alueen ulkopuolelta. Voit esimerkiksi tuoda mukanasi lääkevalmisteita omaan käyttöösi Eta-alueen ulkopuolelta enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Muista myös reseptit ja kuljeta lääkkeet alkuperäispakkauksessa.
• Tupakkatuotteet
Tupakkatuotteiden matkustajatuonnin rajoitukset vaihtelevat tuotteittain ja sen mukaan, onko kyse verollisesta vai verottomasta tuonnista. Tuontiin voi liittyä myös aika- ja matkustustaparajoituksia.
• Maito-, liha- ja kalatuotteet
Suomeen ei voi tuoda liha- tai maitotuotteita EU:n ulkopuolelta. Kielto koskee myös eväsleipiä ja lemmikkieläinten ruokia. Lisäksi EU:n alueella sian ja villisian lihan tuontia on rajoitettu niistä maista, joissa on todettu afrikkalaista sikaruttoa.
• Kasvit, hedelmät ja vihannekset
Useimpia kasveja ja kasvituotteita ei saa tuoda EU:n ulkopuolelta Suomeen ilman kasvinterveystodistusta. Ei siis edes yhtä omenaa ilman todistusta. Rajoitus koskee myös Norjaa.
• Lemmikit
Kun kissan tai koiran kanssa tulee Suomeen, tarvitaan erilaisia asiakirjoja, todistuksia ja rokotuksia. Maahantulovaatimukset vaihtelevat esimerkiksi sen mukaan, mistä maasta lemmikin kanssa tullaan Suomeen. Jopa EU-maiden ja Pohjoismaiden välillä on eroja.
• Uhanalaiset lajit ja niistä valmistetut tuotteet, kuten kaviaari, korallit ja kaktukset
CITES-tuotteiden tuonti Suomeen on kiellettyä tai vaatii luvan sekä lähtömaasta että mahdollisesti myös Suomen ympäristökeskukselta. Lisäksi tuotteita voi tuoda vain tiettyjen rajanylityspaikkojen kautta.
• Käteinen raha
Käteisvarojen tuonti Suomeen EU:n ulkopuolelta ei ole kiellettyä tai rajoitettua, mutta jos mukana on 10 000 euroa tai enemmän, täytyy tehdä ilmoitus Tullille. Sama koskee vientiä Suomesta EU:n ulkopuolelle.
Rajoituksiin vaikuttaa, mistä Suomeen tulee. Rajoituksiin tutustuessaan matkailijan täytyy siis kiinnittää erityistä huomioita, tuleeko hän Suomeen EU:sta, EU:n ulkopuolelta, EU:n tulli- tai veroalueelta vai ETA-alueelta? Esimerkiksi Pohjoismaissakin on EU-maita ja EU:n ulkopuolisia maita.
Pitääkö tuliaiset ja tuomiset tullata?
Jos saapuu Suomeen EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta lentäen, saa ostoksia, kuten elektroniikka ja vaatteita tuoda enintään 430 euron arvosta tullitta ja verotta. Oikeus on henkilökohtainen. Tämä arvoraja ei koske alkoholia tai savukkeita, vaan näiden tuotteiden tuonnille on omat aikarajat ja määrälliset rajoitukset, jotka pitää tarkistaa.
EU:n tulli- ja veroalueelta saa tuoda Suomeen omaan käyttöön ostettuja tavaroita ilman, että niistä joutuu maksamaan tullia tai veroa. Joidenkin tavaroiden, kuten lääkkeiden ja tupakkatuotteiden, tuonti on kuitenkin rajoitettua.
Jos matkustajalla on mukanaan liikaa tavaroita, joiden tuontia on rajoitettu tai tavaroita, joiden tuonti on kokonaan kielletty, voi ne luovuttaa oma-aloitteisesti Tullille. Tällöin valitaan punainen kaista.
Jos matkustaja on valinnut vihreän tai sinisen kaistan ja häneltä löydetään tullitarkastuksessa sellaisia tavaroita, joista pitää maksaa veroa tai joiden tuonti on rajoitettua tai kiellettyä, Tulli voi ottaa tavarat haltuun tai takavarikoida ne. Tavaroista voi joutua maksamaan kaksinkertaisen veron, tai matkustajaa voidaan jopa epäillä tullirikoksesta, joten kaistanvalinnassa kannattaa olla tarkkana.
– Tullin työntekijöiltä voi aina kysyä neuvoa. Jos on epävarma, esimerkiksi lentokentällä voi valita punaisen kaistan, josta tavoittaa Tullin henkilökunnan, Taimela vinkkaa.