Yhdysvaltain asettamat korotetut tuontitullit tulivat voimaan tänään keskiviikkona. EU-maat, Suomi mukaan lukien, saivat 20 prosentin tullit Yhdysvaltain tavaraviennille.
– 20 prosentin tullit satuttavat pidemmällä aikavälillä Suomen vientiä USA:n markkinoille. Lyhyellä aikavälillä jotkut yritykset pystyvät sopimusten ansiosta vyöryttämään amerikkalaisille asiakkaille tullien aiheuttamia kuluja, mutta myöhemmässä vaiheessa tämä voi halvaannuttaa kaupankäyntiä, Elinkeinoelämän keskusliiton kauppapolitiikan johtaja Timo Vuori muistuttaa Verkkouutisille.
– Tullien vaikutus koko maailmantalouteen ja siihen, miten toimitusarvoketjut muuttuvat ja minkälaisia kustannuksia ja häiriöitä seuraa, on se iso juttu, joka yrityksiä mietityttää, hän lisää.
Tietyt alat, kuten lääketeollisuus on toistaiseksi vapautettu tulleista. Noin 70 prosenttia EU:n tavaraviennistä tulee olemaan USA:han tullien alaisia.
Tullien vaikutuksista suomalaisyritysten kannattavuudelle kertoo suuntaa antavasti Kemianteollisuus ry:n jäsenyrityksilleen tekemä kysely. Yhdysvallat on merkittävä markkina alalle: lähes viidennes alan viennistä menee USA:han.
– Kyselyn perusteella noin 50 prosenttia yrityksistä joutuu tinkimään katteesta eli tullien aiheuttama lisäkulu jaetaan myyjän ja ostajan kesken. Se kertoo, että yritysten kannattavuus ja hintakilpailukyky ovat tässä suhteessa koetuksella, koska ei siellä ole paljon löysiä. Tässä on nyt epävarmuutta puolin ja toisin myyjän ja ostajan välillä, että pitääkö uudistaa sopimuksia tai uusia hinnoittelua, Vuori arvioi vaikutuksia.
EU:n vastatoimista päätetään virallisesti keskiviikkona. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan EU on asettamassa vastatulleja tietyille kuluttajatuotteille, kuten soijapavuille, maissille, riisille, mantelille, raudalle, teräkselle, alumiinille sekä tietyille ajoneuvoille.
– EU:n vastatoimet tulevat olemaan aika maltillisia ja lähinnä kuluttajatuotteisiin kohdistettuja eivätkä ammu meidän omaan jalkaamme teollisuuden ja talouden kilpailukyvyn näkökulmasta. Vastatoimet ovat sillä tavalla mitoitettuja, että halutaan näyttää, että kyllä täältäkin pesee mutta ei heitellä vielä isoilla kivillä, koska halutaan välttää, ettei EU:lle tule vastaavia lisätulleja, joita Kiina sai, Vuori taustoittaa.
Hän muistuttaa, että EU tasapainoilee vastatulleissa, koska Yhdysvallat on Euroopalle tärkeä kauppa- ja investointikumppani, jota tarvitaan myös puolustus- ja turvallisuusmielessä.
– EU ei halua ajaa USA-suhdetta karille.
Nousevatko kuluttajatuotteiden hinnat vastatullien myötä?
– Riippuu varastoista ja siitä, miten kauppa on varautunut, ja onko tuotteille korvaavia vaihtoehtoja. Hinnat eivät todennäköisesti nouse yhdessä yössä, mutta tietyllä aikavälillä nousupainetta voi olla, Vuori arvioi.
Tullit voivat osua lujasti ainakin joillekin toimialoille.
– Vastatullien listalla on muun muassa polyeteeni, jota käytetään muoviteollisuuden raaka-aineena. Yhdysvallat on merkittävä tuottaja muoviteollisuudessa, joten tullit voivat heijastua muovin hintaan, mikäli tullit ovat pitkäkestoisia, Vuori arvioi.
Trumpin asettamien lisätullien myötä Kiinan tuontitullit nousevat peräti 104 prosenttiin eli huomattavasti EU-maita korkeammalle tasolle. Voivatko yritykset hyötyä tullierosta, jos toimivat samoilla markkinoilla kiinalaisten yritysten kanssa?
– Jos USA:n markkinoilla kilpaileva yritys on kiinalainen, niin yli 100 prosentin tullit ovat sille iso kivi nilkassa. Länsimaisten yritysten kilpailutilanne voi hetkellisesti parantua kiinalaisiin yrityksiin nähden, Vuori arvioi.
Hän uskoo, että komissio pystyy vastaamaan nopeasti, jos tullien seurauksena kiinalaisia tuotteita alkaa tulvimaan Euroopan markkinoille.
– Kyllä komissio ja EU ottavat tämän option huomioon. Sillä on keinot reagoida, jos Kiinasta alkaa vyörymään tavaraa alihintaan Euroopan markkinoille ja tulee markkinahäiriöitä. Samaan aikaan EU joutuu miettimään, ettei kauppasodassa avaudu toista rintamaa, jossa oltaisiin samaan aikaan kauppasodassa USA:n ja Kiinan kanssa, Vuori muistuttaa.
Trumpin toimet voivat johtaa myös odottamattomiin pysyviin muutoksiin maailmantaloudessa.
– Trump on halunnut kovistella Eurooppaa vähentämään Kiina-riippuvuutta, mutta näillä toimilla hän voi ajaa EU:ta ja osittain Japania ja Koreaa tiiviimpään kanssakäymiseen Kiinan kanssa. Trump muuttaa pelikenttää, jos tämä on pysyvä olotila, Vuori muistuttaa.