Monet julkisuudesta tutut henkilöt ovat Kauppalehden mukaan maksaneet itselleen minimaalista eläkettä toimiessaan yrittäjinä.
Vuonna 2023 yrittäjien eläkelaki muuttui siten, että eläkemaksujen summa määräytyy YEL-työtulon mukaan. Työtulolla mitataan yrittäjän työpanoksen arvoa. Se on palkan määrä, joka kohtuudella tulisi maksaa samaa työtä tekevälle, yhtä ammattitaitoiselle sijaiselle. Maksun suuruudesta pitää huolta eläkeyhtiö.
Eläketurvakeskuksen vuonna 2020 tekemän selvityksen mukaan kolme viidestä yrittäjästä maksoi eläkettä todellisia tulojaan vähemmän.
Julkisuuden henkilöiden pyörittämissä yrityksissä on havaittavissa huomattavia eroja lasketun YEL-työtulon ja maksettujen palkkojen välillä.
Esimerkiksi artisti Pyhimyksen, eli Mikko Kuoppalan yritys Yellowmic Oy on tilinpäätöksensä mukaan maksanut vuosina 2021-2022 palkkoja 192 000 euroa. Kauppalehden laskema eläkekuluihin perustuva YEL-työtulo yrityksellä on 45 643 euroa.
– Työtuloa en ole viime vuosina tarkistanut, koska asia ei ole kirjanpitäjän kanssa tullut esiin, Kuoppala kommentoi.
Työtulon käsite on Kuoppalan mukaan ongelmallinen musiikkialalla, sillä artisti tekee vuosien työn saavuttaakseen asemansa.
– Koen, että nykyinen liikevaihtoni perustuu pääosin immateriaaliseen pääomaan, eikä siihen työhön, jota teen nyt. Jos esittäisin jonkun toisen kappaleita, se olisi taloudellinen katastrofi, Kuoppala eli Pyhimys kertoo Kauppalehdelle.
Anna Puu, eli Anna Puustjärvi on Pyhimyksen kanssa samoilla linjoilla.
– Vuoden alussa ei ole välttämättä mitään käryä siitä, mitä vuositulot tulevat olemaan. Tämä ei toimi samalla tavalla kuin perusyrittäjän ammatti, Puustjärvi sanoo.
Puustjärven Gimme Wood Oy on maksanut vuosina 2021-2022 palkkoja 244 000 euroa, kun YEL-työtulo on ollut 33 195 euroa.
– Ehkä olen yrittänyt löytää sellaisen summan, mitä ei vuositasolla tunnu ikävältä maksaa. Ei se varmasti oikealla tasolla ole, Puustjärvi kommentoi työtuloa.
Monet julkisuuden henkilöistä kertovat varautuneensa eläkepäiviin muulla tavoin, kuin eläkemaksuja maksamalla.
Ei alivakuuttamista
Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellsténin mukaan yrittäjien työtuloja ei tule vertailla todellisiin tuloihin.
Hellstén arvosteli myös käsitystä siitä, että yrittäjät välttelisivät eläkemaksuja. Hänen mukaansa yhtä lailla voisi väittää, että eläkevakuutusyhtiöt ovat sivuuttaneet omat vastuunsa.
– Se, että YEL-työtulot ovat pienemmät kuin todelliset tulot, ei ole alivakuuttamista lain edellyttämään tasoon nähden, koska työtulon ei lain mukaan kuulukaan vastata todellisia tuloja, Hellstén sanoo KL:lle.