Ihmiset voidaan jakaa karkeasti ottaen kolmeen ryhmään kofeiinin vaikutuksen perusteella, Helsingin yliopiston fysiologian dosentti Tarja Stenberg sanoo.
Stenberg kertoo Tiede-lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan, että ihmisistä noin kolmannes on herkkiä kofeiinille ja toinen kolmannes kohtalaisen herkkiä. Joka kolmanteen kofeiini tehoaa huonosti, jos ei ollenkaan.
– Ero liittyy geneettisiin tekijöihin eli yksilöllisesti toimiviin solun adenosiinireseptoreihin, joihin sekä adenosiini että kofeiini sitoutuvat, Stenberg kirjoittaa Tiede-lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan.
Adenosiini on hänen mukaansa ”aivojen unihiekkaa”. Kun sitä kertyy hermosoluihin, alkaa väsyttää.
– Jos kofeiini tukkii reseptorit, nukahtaminen estyy ja onnistuu vasta, kun kofeiini hajoaa elimistössä, Stenberg sanoo.
Jo 1-2 kuppia kahvia riittää saavuttamaan kofeiinin huippupitoisuuden veressä. Kahvin juomisesta noin 30-60 minuuttia, ennen kuin se alkaa vaikuttamaan.