MTK:n mukaan vaatii valtiolta nopeasti takeita tuotannon jatkosta nautatiloille, joiden investointeja EU:n metsäkatoasetus saattaisi takautuvasti koskea.
Asetuksen tulkinnasta riippuen vuoden 2020 jälkeen toteutetut tai aloitetut naudanlihan tuotantoon liittyvät investoinnit olisivat asetuksen vastaisia, mikäli niiden toteuttaminen on vaatinut metsänraivausta. Tulkinta tekisi myös tilojen tuotteista markkinakelvottomina.
MTK on viime perjantaina kirjelmöinyt maa- ja metsätalousministeriön johdolle.
Kirjeessä todetaan, että EU:n metsäkatoasetus on asettanut kymmeniä tiloja täysin kestämättömään tilaan. Metsäkatoasetuksen mukaan vuoden 2020 jälkeen toteutettu metsänraivaus navettarakennuksen tieltä voi johtaa naudan lihan myyntikieltoon. Useat tilat Suomessa ovat joutuneet laittamaan rakennushankkeensa jäihin epävarman tilanteen johdosta.
Ministeriö on itsekin kehottanut viivyttämään investointihankkeita metsäkatoasetuksen vuoksi.
– Investoineet tilat ovat voineet saada jo toteutuneisiin tai käynnissä oleviin hankkeisiinsa investointitukea kansallisista sekä Euroopan unionin varoista sekä saada rakentamisen edellytyksenä olevat ympäristö- ja rakennusluvat voimassa olleiden säännösten mukaisesti. Toteutusvaiheessa olevien investointien pysyvyyssuojaan ja tilallisten oikeusturvaan on nyt panostettava epäselvän oikeustilan takia, MTK vaatii.
Järjestö muistuttaa, että yritystoimintansa kehittämiseen investoinneilla yrittäjillä on oikeusvaltiossa vahva oikeus saada suojaa investoinneilleen sekä elinkeinon harjoittamiselle.
– Metsäkatoasetuksessa on elementtejä, jotka ovat Suomen perustuslain vastaisia. Valittu sääntelymekanismi kieltää metsäkatoasetuksen nojalla tuotteiden markkinoille pääsy on omiaan hämärtämään valtion vastuuta ja korvausvelvollisuutta.
MTK huomauttaa myös, että taannehtiva lainsäädäntö ei ole hyväksyttävää Suomessa eikä EU-lainsäädännössä.
– EU-vaikuttamista tulee tehdä voimakkaasti ja vaatia EU:ta tekemään nopeutetussa aikataulussa soveltamisohje maatilarakentamiselle sekä ryhdyttävä tarvittaviin säännösmuutoksiin. EU ei kuitenkaan pysty tätä akuuttia asiaa ratkaisemaan riittävän nopeasti.
MTK vaatii, että Suomen valtion on kiireellisesti taattava, että 1.1.2021-18.4.2023 voimassa olleiden säännösten mukaisesti suunnitellut ja rahoitetut hankkeet voidaan toteuttaa ja navetoita, karjasuojia ja muita rakennuksia sekä raivattuja peltoja voidaan jatkossakin käyttää markkinoille hyväksyttävien maataloustuotteiden tuottamiseen.
– Valtion on annettava elinkeinonharjoittajille vakuus oikeusturvan toteutumisesta, kirjoittaa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ministeriölle.