Turkkilaispoliitikon mukaan Suomi on edennyt Nato-prosessissa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / EVELYN HOCKSTEIN

Turkkilaisvaikuttaja Nato-prosessista: Suomella on etumatka

Ex-ministeri ei poissulje Suomen hyväksymistä puolustusliittoon ennen Ruotsia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsissa vieraileva Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin liittolainen ei sulje pois mahdollisuutta, että Turkki hyväksyisi Suomen puolustusliitto Naton jäseneksi ennen Ruotsia. Erdoganin puoluetoveri, ex-ministeri Akif Cagatay Kilic kommentoi asiaa Svenska Dagbladetin haastattelussa.

– Rehellisyyden nimissä en usko, että Suomi hyväksytään jäseneksi Ruotsin jälkeen, hän sanoo.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

–  Ehkä aikaisemmin, ex-ministeri vastaa Svd:n kysymykseen.

Suomi on edennyt Nato-prosessissa ja yhteisymmärrysasiakirjan toteuttamisessa Ruotsia nopeammin, Akif Cagatay Kilic sanoo.

–  He ovat edenneet sata metriä, te olette vielä nollassa, hän kommentoi ruotsalaisten tilannetta.

Siihen, mitä Suomen on vielä tehtävä Nato-jäsenyyden toteutumiseksi, ex-ministerillä ei ole antaa vastausta. Hän kuitenkin toteaa jo Suomen lähtökohtien olleen Ruotsia paremmat.

Turkki on Unkarin ohella ainoa Nato-maa joka ei vielä ole ratifioinut Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksia. Suomi, Ruotsi ja Turkki allekirjoittivat viime kesänä yhteisymmärrysasiakirjan Nato-prosessin edistämiseksi. Maiden väliset neuvottelut ovat olleet jonkin aika jäässä, mutta keskusteluja on tarkoitus jatkaa torstaina.

Akif Cagatay Kilic sanoo olevansa joiltakin osin pettynyt Ruotsin tapaan hoitaa Nato-prosessia. Hän kehottaa haastattelussa Ruotsia jatkamaan yhteisymmärrysasiakirjan toteuttamista, mutta antaa samalla ymmärtää, että Ruotsin tavoite päästä Nato-jäseneksi heinäkuun huippukokouksessa on liian optimistinen.

Turkkia on syytetty Nato-prosessin jarruttamisesta muun muassa sisäpoliittisista syistä. Vaikka ex-ministeri suomii haastattelussa kovin sanoin Tukholman tammikuista Koraanin polttamista, ei hän kuitenkaan ole valmis luonnehtimaan Ruotsin ja Turkin välejä ”kireiksi”.

–  En sanoisi sitä kireäksi, vaan sanoisin, että me, niin kuin kaikki muutkin maat meidän asemassamme tekisivät, odotamme että sopimusta kunnioitetaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS